Armistiţiu în USL după discuţii furtunoase

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dezbateri asupra Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2013. În imagine, Ilie Sârbu, Victor Ponta şi Crin Antonescu
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dezbateri asupra Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2013. În imagine, Ilie Sârbu, Victor Ponta şi Crin Antonescu (Epoch Times România)

La şedinţa USL care a avut loc la Senat joi nu a fost o atmosferă liniştită, aşa cum a dorit să lase impresia preşedintele PNL Crin Antonescu. "S-a urlat, s-a ţipat şi s-a bătut cu pumnul în masă", a relatat un participant la pesurse.ro, sub protecţia anonimatului.

Pe parcursul discuţiilor, a fost pusă pe tapet chiar posibilitatea ruperii alianţei de fiecare dată ca o posibilitate extremă şi doar atunci când partenerul nu era flexibil. Liberalii îi suspectează pe social-democraţi că ar avea o oarecare majoritate parlamentară informală care îi face pe liberali să se simtă şantajaţi, pe când social-democraţii suspectează anumite aranjamente cu democrat-liberalii.

În ce priveşte Roşia Montană, liberalii au reproşat social-democraţilor ca nu au ţinut seama de observaţiile lor şi în special de propunerea ca Legea privind proiectul privind exploatarea mineralelor de la Roşia Montană să fie amânat o perioadă de timp. Reacţia social-democraţilor a fost aceea de a cere explicaţii despre declaraţiile făcute în zilele precedente.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a cerut premierului Victor Ponta să retragă legea din Parlament şi să îşi asume Proiectul minier elaborând o hotărâre de Guvern, astfel încât să nu mai fie votată o lege în Parlament. La această sugestie, premul ministru şi-a susţinut opinia că Parlamentul trebuie să decidă într-o problemă care a provocat numeroase suspiciuni şi discuţii în ţară.

Crin Antonescu a fost de acord, la propunerea PSD, să se revină la comisia parlamentară specială în care urmează să aibă loc audieri şi apoi să se facă recomandări de care să se ţină cont.

Mulţi participanţi au dat înapoi când s-a lăsat să se înţeleagă că potrivit cifrelor, doar 20% din români ar fi împotriva proiectului minier şi de partea celor care protestează într-un fel sau altul.

Vicepremierul Liviu Dragnea a ţinut să sublinieze faptul că prin astfel de crize politice se pune în pericol proiectul privind regionalizarea.

Ministrului Radu Stroe i s-ar fi reproşat faptul că Jandarmeria a avut o atitudinea inexplicabil de binevoitoare faţă de cei care încalcă legea prin blocaje repetate ale traficului în Bucureşti.

Se pare că această întâlnire este doar un armistiţiu, deoarece Victor Ponta a refuzat să facă declaraţii după întâlnire, iar Crin Antonescu a afirmat că PNL nu renunţă la poziţia pe care a anunţat-o deja.

Noţiunea folosită de participanţi a fost "proiectul în forma actuală", ceea ce ar putea însemna că proiectul în actuala formă nu poate trece, dar o altă formă negociată şi ameliorată are şanse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne