Romii provoacă tensiuni în guvernul francez. Valls îl citează pe Ponta
alte articole
În contextul apropierii alegerilor în Franţa, chestiunea romilor s-a transformat în subiect extrem de dezbătut care a creat tensiuni în lumea politică franceză.
"Urmează alegeri în Franţa. De fiecare dată când nu se vrea să se vorbească despre lucruri importante că bugetul sau datoriile, se recurge la romi" îi ceartă pe politicienii francezi comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding.
Ministrul de Interne francez Manuel Valls, ale cărui declaraţii privind romii au stârnit largi controverse, a declarat duminică, la postul de televiziune BFM-TV, că îşi "asumă" aceste afirmaţii, dar a catalogat "de nesuportat" declaraţiile ministrului Cécile Duflot, care l-a acuzat că pune în discuţie pactul republican.
"Am auzit afirmaţii de nesuportat, potrivit cărora aş pune în discuţie pactul republican, că aş fi în teza lui Le Pen", a declarat Valls, referindu-se la criticile venite din partea ministrului Locuinţelor, Cécile Duflot, dar şi ale lui copreşedintele Partidului de Stânga, Jean-Luc Mélenchon.
"Cuvinte, comparaţii cu ceea ce s-a petrecut în al Doilea Război Mondial", a adăugat acesta,.
Ministrul de Interne francez a provocat recent o dezbatere intensă atunci când a negat marţi capacitatea de integrare a majorităţii romilor.
Valls a declarat recent la postul de radio France Inter că ”este o iluzie să credem că problema romilor poate fi rezolvată numai prin integrarea lor” şi a continuat spunând că ”soluţia integrării nu se poate aplica decât în cazul câtorva familii”, după care a declarat că nu există o altă soluţie decât evacuarea taberelor şi conducerea romilor la graniţă.
Întărind convingerea că doar o minoritate de romi este dispusă să se integreze în Franţa, el a afirmat că ”trebuie să le spunem francezilor adevărul: aceste populaţii au moduri de viaţă extrem de diferite de ale noastre şi (..) intră evident în conflict” cu cele ale populaţiilor locale.
Criticile nu au întârziat să apară. Ministrului Cécile Duflot l-a acuzat că a trecut "dincolo de ceea ce pune în pericol pactul republican" şi i-a solicita preşedintelui francez François Hollande să intervină în această chestiune.
"Aceste probleme nu pot fi dezbătute cu asemenea anateme", a reacţionat duminică Manuel Valls.
"Stânga nu va postula niciodată imposibilitatea integrării în mod progresiv a unei populaţii", a declarat sâmbătă ministrul-delegat pentru Consum, Benoît Hamon, iar Jean-Luc Mélenchon a subliniat că Valls spune "acelaşi lucru ca extrema dreaptă".
Ministrul de Interne Valls a fost profund nemulţumit de aceste declaraţii şi a subliniat că nu doreşte astfel de disensiuni în cadrul majorităţii. Acesta a declarat că îşi menţine declaraţia de marţi, rolul unui lider politic fiind de a-şi "asuma" ceea ce spune.
"Romii au vocaţia să rămână în România, sau să revină în România", a reiterat ministrul francez, care susţine că această frază a fost pronunţată pentru prima dată de premierul român Victor Ponta, potrivit Realitatea.
"Francezilor trebuie să le fie prezentată realitatea. (...). A fi umanist, a fi de stânga, a fi republican, nu înseamnă să laşi" lucrurile să meargă de la sine, a adăugat Valls.
"Trebuie, evident, susţinute "proiectele de inserţie ale romilor, dar acest lucru priveşte doar câteva zeci de familii", a continuat acesta.
Nu toţi membrii majorităţii au fost de acord cu afirmaţiile lui Valls şi s-au delimitat de acestea, însă ministrul de Interne a fost apărat de purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Najat Vallaud-Belkacem. Şi ministrul delegat pentru Buget, Bernard Cazeneuve, i-a luat apărarea duminică lui Vass, care "nu spune altceva decât este în circulara" din 2012 care stabileşte cadrul desfiinţării taberelor de romi.
De partea lui Valls s-au aflat şi un număr de 16 senatori, deputaţi şi primari, inclusiv fostul ministru de Interne Daniel Vaillant şi primarul oraşului Lyon Gérard Collomb, care au salutat abordarea ministrului în această chestiune foarte sensibilă.
Partidul Socialist şi guvernul au criticat, de asemenea, afirmaţiile ministrului socialist de interne.
”Consider că nu există o teorie conform căreia un anumit popor, o anumită persoană de o anume origine nu va putea absolut niciodată să se integreze”, a declaran ministrul Industriei, Arnaud Montebourg la postul de televiziune BFM-TV, referindu-se la afirmaţiile ”excesive” ale lui Manuel Valls şi apreciind că acestea merită să fie ”corectate”.
”S-a spus la fel despre italieni, spanioli, portughezi, arabi, iar să decretezi dinainte că este imposibil, mi se pare excesiv şi merită să fie corectat”, a adăugat Monteborug.
Primarul Parisului, Bertrand Delanoe, cel care a cerut de la începutul acestui an evacuarea a 18 tabere de romi instalate în capitala Franţei, politician important al majorităţii, a fost cel care, indirect, l-a sprijinit pe Manuel Valls.
Organizaţii nonguvernamentale din Franţa şi ale Naţiunilor Unite au criticat politica de evacuare forţată a acestor tabere, iniţiată de fostul preşedinte de dreapta Nicolas Sarkozy şi continuată de actualul guvern socialist. În decursul anului 2012, Franţa a expulzat 12.800 de romi de naţionalitate română şi bulgară dintr-un număr de 37.000 de persoane conduse la graniţe, în condiţiile în care, în Franţa se află aproximativ 20.000 de romi, originari în principal din România sau Bulgaria.