Românii vor avea dreptul să se declare faliţi. Deputaţii au adoptat legea insolvenţei persoanelor fizice
alte articole
Cu 309 voturi pentru, nici unul împotrivă şi cu trei abţineri, deputaţii au votat marţi Legea Insolvenţei persoanelor fizice, proiect legislativ iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall.
Potrivit Hotnews.ro, deputatul Ana Birchall, iniţiatoarea actului normativ, extrem de criticat în prima sa versiune, susţine că l-a amendat "personal". "Am propus ca rambursarea să nu se facă sub control judiciar, ci în cadrul unei Comisii de Insolvenţă. Deşi FMI cerea un termen de restructurare de 3 ani, am reuşit să impun ca termen un interval de 5 ani cu posibilitatea de prelungire cu încă un an", a mai spus deputatul PSD pentru Hotnews.ro
Proiectul meu nu este nici pro-debitori nici pro-creditori, cum erau altele depuse în Parlament. Eu sunt de partea celor de buna-credinţă. Pentru cei de rea-credinţă am prevăzut sancţiuni extrem de dure!", a mai adăugat Birchall.
Deputatul PSD a explicat că noua lege le va permite debitorilor de bună credinţă să propună un plan de rambursare care se poate întinde până la cinci ani de zile cu posibilitatea de prelungire cu încă un an de zile fără să fie puşi în faţa executărilor silite sau a lichidării bunurilor. De la momentul iniţierii procedurii de insolvenţă, vor fi stopate toate procedurile judiciare, orice acumulare de dobânzi sau penalităţi iar executarea silită este reglementată drept o măsură care se aplică ca ultimă soluţie, în vederea protejării persoanele fizice - debitori de bună credinţă.
"Legea insolvenţei persoanelor fizice care a fost votată astăzi în Camera Deputaţilor protejează românii, debitori de bună-credinţă, sufocaţi de datorii, care astfel nu vor mai sta cu frica în sân că vor fi executaţi silit sau că vor rămâne pe drumuri, pierzându-şi bunurile. Astăzi, prin votul nostru, demonstrăm prin fapte că ne pasă de cei aflaţi în necaz, oferindu-le o speranţă şi o şansă ca viitorul lor şi al familiilor lor să nu fie amanetat,", a mai declarat deputatul social-democrat, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.
Anterior votului din plen, deputatul PNL, Andreea Paul a anunţat sprijinul liberalilor pentru acest proiect adus în prim-planul atenţiei opiniei publice după criza francului elveţian.
"În urma crizei francului elveţian, a apărut şi tema insolvenţei persoanelor fizice. Să ne reamintim că fără presiunile publice pe care le-a pus Partidul Naţional Liberal, fără chemarea tuturor instituţiilor responsabile din Guvernul României, din Banca Naţională a României, fără audierile pe care le-am cerut în comisia de buget-finanţe şi pe care le-am şi făcut împreună, nu s-ar fi ajuns la această rezoluţie. Sigur că aportul colegei noastre este semnificativ. Grupul PNL votează pentru această lege.", a declarat Andreea Paul, exprimându-şi aprecierea şi faţă de eforturile Ministerului Justiţiei.
Opinii despre legea falimentului personal
În pofida asigurărilor PSD şi a ralierii PNL la acest proiect, voci avizate susţin că legea este proastă:
"Consider că este o lege proastă, dar o lege este mai bună decât nicio lege. Procedura se desfăşoară sub supravegherea unor comisii de insolvenţă, care nu sunt formate din reprezentanţii obişnuiţi ai creditorilor. Aceste comisii speciale ar urma sa fie formate din reprezentanţi locali ai fiscului, executori judecătoreşti, reprezentanţi ai băncilor", a declarat pentru Ziarului Financiar cunoscutul avocat Gheorghe Piperea, adăugând că se impune o procedură pentru fiecare instituţie membră a comisiei şi o ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea normelor metodologice pentru aceste comisii, proces ce poate dura până la un an.
"Adio rambursarea creditelor! Putem fi Fericiţi, s-a adoptat legea falimentului personal. Cine nu mai poate rambursa ratele se va putea declara falit. Va plăti un comision unui fericit practician în insolvenţă (lichidator), îşi va face un plan de "redresare" şi va trăi liniştit în casa cumpărată cu banii băncii (adică ai deponenţilor), plătind doar în măsura posibilităţilor. Nu-i aşa că e bine să trăieşti în România?" a declarat, la rândul său, fostul şef ANAF, Sebastian Bodu.
Fostul şef ANAF mai opinează că efectele la legea falimentului personal vor fi severe.
"Nu ţin partea băncilor, câtă vreme dobanzile la credite şi comisioanele sunt de două ori mai mari ca în vestul UE şi de trei ori mai mari ca în SUA. Dar, în frenezia care va cuprinde masa debitorilor, care toţi se vor declara în faliment personal, piaţa creditelor ipotecare se va prăbuşi. Oricum era la pământ, dupa criza din 2008, dar acum va i se pune cruce. Riscul de creditare personală va creşte semnificativ, deci şi dobânzile si garanţiile. Acest risc se va transmite şi la IMM-uri, unde toate creditele sunt cu garanţii personale ale asociaţilor, ceea ce va afecta tot mediul economic, şi aşa cu probleme de bancabilitate." susţine Bodu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.