Deutsche Bank ar putea plăti o sancţiune record de peste 1.5 miliarde de dolari

Deutsche Bank AG este aproape de semnarea unui acord în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari, care reprezintă sancţiunea pentru presupusul rol al băncii germane în manipularea ratelor dobânzilor, potrivit rapoartelor mass-media publicate joi.
Deutsche Bank. (Sean Gallup / Getty Images)
Gina Sturdza
10.04.2015

Deutsche Bank AG este aproape de semnarea unui acord în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari, care reprezintă sancţiunea pentru presupusul rol al băncii germane în manipularea ratelor dobânzilor, potrivit rapoartelor mass-media publicate joi.

Surse familiare anchetei au declarat pentru Bloomberg că se aşteaptă ca cea mai mare bancă din Germania să finalizeze termenii acordului până la sfârşitul lunii aprilie. Se preconizează ca Deutsche Bank Group Services să-şi recunoască vinovăţia, conform declaraţiilor surselor USA Today.

Potrivit relatărilor, înţelegerea financiară record se datorează cererilor de reglementare financiară ale New York-ului, care conlucrează împreună cu autorităţile de reglementare britanice şi americane pentru scoaterea la iveală a probelor care arată că traderi ai Deutsche Bank au manipulat indicele dobânzii Londra Interbank Offered Rate (Libor). Dobânda Libor1 este stabilită de sucursale de la Londra ale băncilor de prim rang, şi este folosită pentru a determina ratele la credite, cardurile de credit şi alte instrumente financiare în valoare de trilioane de dolari.

Banca a declarat joi că va "coopera cu autorităţile care revizuiesc aspecte legate de tarifele oferite pe piaţa interbancară", potrivit relatărilor New York Times.

Multe alte bănci au fost cercetate în legătură cu scandalul manipulării indecelui Libor. Astfel, băncile franceze Société Générale şi Credit Agricole au anunţat anul acesta că desfăşoară verificări interne şi colaborează cu autorităţile americane în privinţa tranzacţiilor în dolari ce implică statele aflate sub embargo. Grupurile finaciare Barclays Plc şi Royal Bank of Scotland Group Plc se confruntă cu cea mai mare creştere a costurilor juridice în rândul creditorilor europeni. Barclays Plc va înregistra costuri juridice suplimentare de 11,9 miliarde de dolari până în 2016, iar Royal Bank of Scotland de 11,3 miliarde de dolari, potrivit analiştilor de la Morgan Stanley. Rabobank Groep din Olanda, Lloyds Banking Group Plc au ajuns, de asemenea, la înţelegeri în cazul Libor.

Sancţiunea financiară actuală în curs de negociere cu Deutsche Bank este declarată a fi chiar mai mare decât cea mai mare sancţiune anterioară de 1,5 miliarde de dolari, impusă UBS AG Group în 2012.

Deutsche Bank a plătit deja o amendă de 725 de milioane de euro (769 milioane dolari SUA) Comisiei Europene pentru că ar fi manipulat ratele Libor în yeni, precum şi Euro Interbank Offered Rate (Euribor).

Investigarea indicelui dobânzii Libor este una din numeroasele anchete ce se desfăşoară în întreaga lume cu privire la rolul jucat la stabilirea benchmark-urilor (referinţelor - n.r) de către bănci, inclusiv a ratelor de schimb valutar şi a preţului metalelor preţioase.

„Înaintea crizei, băncile au urmat în mod agresiv un model de afaceri orientat foarte mult pe profit. Acum ele plătesc pentru greşelile lor trecute prin înţelegeri şi amenzi“, a declarat recent Martin Hellmich, profesor de management al riscului la Frankfurt School of Finance & Management.

Cele mai importante grupuri financiare din Europa au cheltuit până acum sume de peste cinci ori mai mari decât profiturile obţinute pentru a rezolva disputele juridice în care au fost implicate.

Note:

1.Indicele dobânzii Libor se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă practicate de principalele bănci pentru cinci valute (lire sterline, euro, dolari americani, franci elveţieni şi yeni japonezi), având şapte scadenţe diferite (peste noapte, o lună, trei luni, etc.). Indicele Libor este calculat şi publicat de către ICE LIBOR după ora 11:00 ora Londrei GMT în fiecare zi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor