Românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române. Conducătorii ţării prezenţi la festivitaţile de la Iaşi

Sâmbătă, 24 ianuarie, românii de pretutindeni celebrează Unirea Principatelor Române, înfăptuită în anul 1859, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei şi Ţării Româneşti. Ca în fiecare an, Iaşi-ul, fosta capitală a Moldovei, va fi inima acestei sărbători.
Festivităţi de Ziua Unirii. Arhivă (Epoch Times România)
Loredana Diacu
24.01.2015

Sâmbătă, 24 ianuarie, românii de pretutindeni celebrează Unirea Principatelor Române, înfăptuită în anul 1859, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei şi Ţării Româneşti. Ca în fiecare an, Iaşi-ul, fosta capitală a Moldovei, va fi inima acestei sărbători.

Desfăşurate sub sloganul „România s-a născut la Iaşi”, festivităţile îi au ca invitaţi pe preşedintele Klaus Iohannis si pe premierul Victor Ponta. Alaturi de aceştia, la festivităţile programate să înceapă la ora 9.00 în Piaţa Unirii, vor lua parte miniştrii Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici, Ioan Vulpescu, ministrul culturii, Bogdan Aurescu, Sorin Cîmpeanu, Liviu Pop precum şi primarii din Cernăuţi şi Chişinău.

Ieşenii vor avea ocazia să asiste la o paradă a costumelor de epocă, la discursurile oficialităţilor şi la defilarea detaşamentelor militare iar la miezul zilei, după slujba religioasă şi depunerea de coroane la Mormântul domnitorului Al. I. Cuza de la Biserica „Trei Ierarhi”, va urma şi tradiţionala masă oferită de primărie care va distribui de acum clasicele porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert.

Ceremoniile vor lua sfârşit la ora 18.00, când 100 de militari vor mărşălui cu torţe aprinse pe traseul Piaţa Unirii – Grădina Palas, informează Radio România.

La Bucureşti, Platforma Unionistă “Acţiunea 2012 va organiza un flash-mob inedit. În jur de 100 de militanţi unionişti se vor aduna la ora 14:00 la Podul de la Piaţa Naţiunilor Unite, unde vor întinde un tricolor lat de 5 metri peste Dâmboviţa.

Cu ocazia acestei zile mari pentru ţară, căci Mica Unire de la Iaşi a fost piatră de temelie a Marii Uniri care a urmat la 1918, Platforma Unionistă “Acţiunea 2012” a mai organizat, în colaborare cu Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români şi Platforma Unionistă o serie de evenimente dedicate unei alte Uniri, Unirea în cuget şi simţiri cu românii din Republica Molodva.

În jur de 30 de jurnalişti din Republica Moldova iau parte în aceste zile în Capitală la o serie de întruniri şi mese rotunde cu jurnalişti români, manifestarea propunându-şi să creeze acel spaţiu comun de gândire şi comunicare necesar redescoperii identităţii comune a românilor din România şi Moldova.

La Ploieşti, Unirea va fi celebrată printr-o ceremonie organizată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Evenimentul va începe la 11:00, iar cu această ocazie se vor susţine alocuţiuni de către oficialităţile judeţene şi locale şi se vor depune flori.

În oraşul Sfântu Gheorghe, românii vor purta pe străzi un drapel tricolor în lungime de 150 de metri. Coloana va porni la ora 11:00 din faţa Bisericii „Buna Vestire” din Sfântu Gheorghe (aflată lângă Jandarmerie), după oficierea unui Te-Deum închinat făuritorilor Unirii de la 24 ianuarie 1859. Începând cu ora 13:00, se va da startul festivităţilor militare şi religioase organizate de Prefectura Covasna împreună cu Garnizoana din Sfântu Gheorghe

Locuitorii oraşului Slobozia sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii din Slobozia, unde vor fi prezente oficialităţile judeţului şi va fi organizată o defilare a Gărzii de Onoare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor