Activist unionist român întors de la graniţa cu Moldova: "Ultima oară când am păţit aşa ceva a fost pe vremea lui Voronin" (Video)

Preşedintele executiv al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, a fost întors marţi dimineaţa de la vama Albiţa - Leuşeni de către poliţiştii de frontieră, fără a primi altă explicaţie în afara celei că "în Moldova de peste Prut lucrurile funcţionează altfel."
Maria Maevschi & Loredana Diacu
17.12.2014

Material video pe pagina originală Epoch Times

Preşedintele executiv al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, a fost întors marţi dimineaţa de la vama Albiţa - Leuşeni de către poliţiştii de frontieră, fără a primi altă explicaţie în afara celei că "în Moldova de peste Prut lucrurile funcţionează altfel."

O zi mai târziu, după ce a reuşit să intre în Republica Moldova, pe la vama Sculeni, George Simion, a ţinut o conferinţă de presa pe această temă, alături de colegii săi din Chişinău, Claudia Ioviţă şi Vlad Bileţchi. Deşi cei care vin la conducere în Moldova afirmă că sunt pro-europeni, după acest eveniment apar foarte multe întrebări. Una dintre ele ar fi, cine stă în spatele deciziei de a i se interzice intrarea în RM lui George Simion? a fost întrebarea centrală a conferinţei.

„Scopul acestei interdicţii a fost să oprească criticile pe care eu personal, ca formator de opinie şi organizaţia pe care o reprezint, le adresează puterii de la Chişinău. Scopul a fost de a ne intimida: pe mine, pe tinerii ăştia de la Chişinău şi pe toţi cei care îşi permit să critice. Acesta a fost scopul, dar nu şi l-au atins”, a declarat George Simion.

”În contextul geopolitic actual este absolut de necrezut că asemenea lucruri au loc, întrucât la momentul actual, mai bine zis în permanenţă, RM a avut doar doi vecini, România şi Ucraina.” Acum, având în vedere că pe Ucraina nu ne putem baza, ne rămâne doar România, căreia îi dăm cu piciorul, a adăugat şi colegul de la Chişinău al lui Simion, Vlad Bileţchi.

Având în vedere că nu a primit nicio explicaţie de la nimeni, referitor la ceea ce i s-a întâmplat, pentru a afla motivul interdicţiei, George Simion a informat că va face demersurile oficiale pentru a afla cine şi ce stă în spatele hotărârii prin care, marţi dimineaţă, i-a fost interzis accesul în Republica Moldova: ”O să fac o cerere pentru a afla ce decizie judecătorească stă în spatele acestei hotărâri. ”

Cu ocazia conferinţei de miercuri, George Simion a mai anunţat că a luat decizia de a se muta la Chişinău începând cu anul 2015, pentru a-şi ajuta colegii din Republica Moldova: ”Am fost invitat să preiau conducerea unui ONG care se ocupă de monitorizarea democraţiei şi drepturilor omului aici la Chişinău şi am luat decizia să formez un grup care să-mi monitorizeze toate încălcările democratice şi toate acţiunile care urmăresc distrugerea identităţii româneşti în Republica Moldova.”

Acest grup va fi format din experţi, cum ar fi sociologi, jurişti, parlamentari şi europarlamentari atât din România cât şi din ţările europene, care va trimite monitorizări tuturor finanţatorilor externi ai Moldovei, a informat Simion.

George Simon, persona non grata?

Reamintim că marţi dimineaţă, George Simion a fost dat jos la graniţa Albiţa - Leuşeni, din autocarul care se îndrepta spre Chişinău. Lui Simion, care înainte şi după alegerile din 30 noiembrie din Republica Moldova a criticat atât personal cât şi în numele organizaţiei pe care o reprezintă, politicienii de la Chişinău, i s-a comunicat că nu are voie să intre pe teritoriul Republicii Moldova.

"Aşa am primit ordinul, dacă te-ai pus rău cu ăia de sus" l-au informat neoficial, poliţiştii de frontieră moldoveni pe Simion după ce i-au interzis să intre pe teritoriul Moldovei şi i-au înmânat o hârtie pe care scria: "Interzis intrarea în R.M. pentru următoarele motive: şi este bifat punctul (H) este semnalat inadmisibil în sistemele informaţionale automatizate naţionale."

Decizia privind refuzul intrării în Republica Moldova era emisă de Departamentul poliţiei de frontieră şi completată de inspector plutonier major Copăceanu Sergiu.

"Este de-a dreptul elucubrant ceea ce mi s-a întâmplat! Mergeam la Chişinău pentru a pune la punct detaliile unei reuniuni a jurnaliştilor din România şi Republica Moldova. (...) Nici prin cap nu-mi trecea că nu voi putea ajunge la destinaţie. Ceea ce prevedeam de multă vreme, s-a adeverit: puterea de la Chişinău urăşte tot ce-i românesc şi gândul unei viitoare Uniri, benefice pentru populaţia de acolo, îi înspăimântă. (...) Ultima oară când am păţit aşa ceva a fost pe vremea lui Voronin", a relatat Simion.

Reacţii

Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti

Deşi George Simion a reuşit să intre în cursul zilei de marţi în Moldova pe la Sculeni, acest lucru nu schimbă o realitate îngrijorătoare, şi anume că pe numele unui cetăţean român, militant pentru unirea României cu Moldova a fost emisă o decizie de interdicţie în ţară.

Publicaţia noastră a încercat să afle mai multe informaţii despre motivele care stau în spatele interzicerii dreptului lui George Simion de a intra în Republica Moldova. Dra Elvira Istrati ne-a comunicat din partea Ambasadei că cele întâmplate sunt o mică greşeală:

"S-a greşit la Poliţia de Frontieră. Toţi cetăţenii români au liber să intre în Moldova oricând", este poziţia transmisă de ambasadă.

Deputatul Bogdan Diaconu, Preşedintele Partidului România Unită (PRU)

"Îl cunosc pe George Simion, am avut acţiuni împreună, sunt un admirator al Acţiunii 2012 şi îmi exprim mirarea în faţa faptului că acest unionist convins are probleme în a intra în Republica Moldova în timp ce autorităţile de la Chişinău se declară pro-europene. Când vine vorba de sprijin din partea României, politicienii de la Chişinău sunt foarte primitori. Când vine vorba de românism, de unire sau măcar de strângerea legăturilor dintre românii aflaţi pe ambele maluri ale Prutului, văd că apar ezitări. Într-un anumit sens, clasa politică de la Chişinău seamănă cu cea de la Bucureşti: se folosesc de patriotism doar când au nevoie de fonduri şi de voturi." a declarat deputatul, membru al Comisiei pentru Comunităţile de Români din afara graniţelor ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor