Românii marchează 125 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu

Pe 15 iunie 2014, când se împlinesc 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, considerat de mulţi critici şi cititori cel mai mare şi mai iubit poet român din toate timpurile, se organizează evenimente cultural-artistice pentru promovarea operei poetului.
Teiul lui Eminescu din Parcul Copou-Iaşi (Epoch Times România)
Flori Mladin
15.06.2014

Pe 15 iunie 2014, când se împlinesc 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, considerat de mulţi critici şi cititori cel mai mare şi mai iubit poet român din toate timpurile, se organizează evenimente cultural-artistice pentru promovarea operei poetului.

Manifestările culturale ample au avut loc încă din 15 ianuarie 2014 în ţară şi străinătate, când s-au împlinit 164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, ocazie cu care a apărut antologia „Mărturii despre Eminescu“, semnată de Cătălin Cioabă, care a colectat numeroase memorii ale contemporanilor lui Mihai Eminescu şi ale altor artişti ai vremii, memorii care creionează un portret umanizat al marelui poet român.

Pe 15 iunie, cu ocazia comemorării a 125 de ani de la moartea poetului, Fundaţia Culturală "Hyperion-C.B." Botoşani a iniţiat proiectul cultural Poeţi români la Eminescu acasă. 125 de ani de posteritate eminesciană, care are loc în preajma clădirii care se află pe locul casei în care s-a născut Eminescu şi la care participă numeroşi poeţi şi scriitori

În Botoşani, oraşul unde s-a născut marele poet se organizează astăzi o serie de evenimente. Festivalul Naţional de Poezie şi Proză "Mihai Eminescu", care s-a desfăşurat în perioada 15 ianuarie - 15 iunie 2014, se află la cea de-a III-a ediţie şi este organizat de Asociaţia Judeţeană a Profesorilor de Limba şi Literatura Română.

Principalul scop al Festivalului este asigurarea unui cadru de promovare şi manifestare cultural – artistică a preşcolarilor, elevilor şi tinerilor din România prin realizarea unor lucrări, materiale şi momente artistice având ca izvor de inspiraţie opera lui Mihai Eminescu: poezie, proză scurtă, eseu, eseu argumentativ, critică & creaţie literară, teatru scurt, desen, fotografie şi film.

Tot pe 15 iunie are loc un workshop de teatru "Eminescu în viziunea tinerilor Europeni" la Casa Tineretului Botoşani, Spectacolul de Gală la Botoşani Shopping Center, Expoziţia de fotografie şi pictură "Pe urmele lui Eminescu…"

La Viena, unul din oraşele în care a studiat Eminescu, Asociaţia “Mihai Eminescu” marchează împlinirea a 125 de ani de la trecerea în nefiinţă a ''Luceafărului poeziei româneşti'.

Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni va participa la spectacolul omagial Eminescu de la teatrul Pygmalion din Viena şi la spectacolul prezentat în imediata apropiere a statuii lui Mihai Eminescu din capitala austriacă.

Evenimente care marchează personalitatea şi opera poetului s-au organizat în această perioadă şi în alte oraşe din străinătate şi din ţară.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor