Barnevernet, invincibilă? Familie româno-norvegiană îşi "câştigă" în instanţă copiii, dar nu-i poate recupera

Drama familiei Bodnariu, lăsată de autorităţile norvegiene fără cei cinci copii, s-a transformat într-un caz. Un caz ce a stârnit ample dezbateri şi controverse care depăşesc cadrul unei drame punctuale, căci "cazul" Bodnariu nu este unul singular.
Protest pentru susţinerea familiei Bodnariu, Bucureşti, 9 ianuarie 2015
Protest pentru susţinerea familiei Bodnariu, Bucureşti, 9 ianuarie 2015 (Epoch Times)

Potrivit scriptelor Ministerului Afacerilor Externe, şapte familii, în care cel puţin unul dintre soţi este român, au rămas fără copii în Norvegia, aceştia fiind preluaţi sub diferite motive de Protecţia Copilului - deja temutul Barnevernet - iar alţi 10 copii din şase familii au trecut prin experienţe similare în ultimii cinci ani.

Cazurile acestora au fost între timp închise, însă nu neapărat prin soluţii în favoarea părinţilor români, relatează digi24.ro, care prezintă, într-un articol publicat luni, povestea familiei Avrămescu Cruz, doi soţi cu dizabilităţi auditive ai căror băieţei de cinci, respectiv şase ani, au fost luaţi de lângă părinţi, după care au fost despărţiţi şi unul de celălalt.

Potrivit sursei citate, deşi o decizie judecătorească a stabilit ca nejustificată măsura luată de Protecţia Copilului, hotărârea instanţei, de reintroducere a lui Roberto şi Adrian în sânul familiei naturale, nu a fost pusă în aplicare nici după un an.

Cazul familiei Avrămescu Cruz

Roberto şi Adrian au fost luaţi de lângă părinţii lor, o româncă şi un cetăţean norvegian, înainte să împlinească patru, respectiv cinci an. Separaţi iniţial de părinţii, cei doi băieţi au fost apoi separaţi şi unul de celălalt.

După câteva luni, acum exact un an, părinţii au câştigat în instanţă dreptul de a-şi recupera copiii însă Roberto şi Adrian nu au fost lăsaţi să se întoarcă în familie pe motiv că Barnevernet, autoritatea de Protecţie a Copilului, nu a reuşit ca în intervalul în care au fost luaţi de acasă să le asigure o condiţie vitală – instruirea permanentă în limbajul mimico-gestual.

Părinţii celor doi copii au dizabilităţi auditive şi îi învăţaseră să comunice prin semne. Barnevernet a scăpat din vedere acest "detaliu", aşa că soluţia pe care birocraţii au găsit-o a mai trimis o undă de şoc familiei: vor păstra în continuare copiii. Nu se ştie până când.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne