"Pur si simplu îţi iau sufletul din tine şi pleacă cu el" - Încă o familie de români, lăsată fără copii în Norvegia

Au muncit cinci ani printre străini pentru a le oferi copiilor tot ce este mai bun. S-au trezit însă că nu mai au niciun rost după ce Protecţia Copilului din Norvegia le-a luat şi fetiţa şi băiatul.
Protest in piata Victoriei
Protest in piata Victoriei (Florin Chirila)

Încurajaţi de susţinerea primită din partea opiniei publice de familia Bodnariu, rămasă fără cei cinci copii luaţi de autorităţile norvegiene, o altă familie de români stabilită în Norvegia dezvăluie că Protecţia Copilului din ţara nordică i-a lăsat fără fiică şi fiu. Cazul a fost confirmat de MAE, relatează Adevărul.

Originari din Maramureş, Dumitru şi Mihaela Nan au rămas fără cei doi copiii în 27 octombrie, cu puţin timp înainte de a se declanşa cazul Bodnariu.

Cei doi soţi s-au mutat în Norvegia în urmă cu cinci ani şi după ce au muncit din greu, au reuşit să îşi cumpere o casă şi un apartament şi să le ofere copiilor, Bianca (7 ani) şi Dragoş (un an şi jumătate) tot ce e mai bun.

Tatăl şi-a dus fetiţa la înot, la balet, la handbal. A venit, însă, ziua de 27 octombrie 2015, când, aflat la serviciu, Dumitru Nan a fost sunat şi chemat la Poliţie. La fel şi soţia lui.

Au fost interogaţi timp de 6 ore iar la ieşire au fost aşteptaţi de doi angajaţi ai Serviciului de Protecţie a Copilului (Barnevernet), care i-au informat că fetiţa a declarat că a fost bătută şi nu mai au dreptul la copii.

"Când am auzit asta, m-am clătinat pe picioare", a relatat Dumitru Nan. În momentul în care au fost luaţi copiii, soţia sa a început să plângă şi să ţipe, iar asistenţii sociali i-au spus că dacă are nevoie de un psihiatru, o pot ajuta ducând-o la psihiatru.

"Le-am spus că le dau tot ce am, casă, apartament. Nu îmi mai trebuie nimic. Să îmi dea copiii şi plec din ţară”, a mai povestit Dumitru Nan. „Pur si simplu îţi iau sufletul din tine şi pleacă cu el”, a declarat şi Mihaela Nan.

La fel ca în cazul Bodnariu, acuzaţia adusă familiei Nan este că şi-a lovit copiii, acuzaţie pe care Dumitru Nan o neagă hotărât: "Am avut o slăbiciune foarte mare pentru ea. I-am făcut totul pe plac. Tot ce am făcut a fost să o mai pun la colţul de ruşine, unde nu a stat mai mult de cinci minute”, a povestit bărbatul.

În prezent, Dumitru Nan şi soţia sa au voie să îşi vadă copiii, aflaţi la 300 km de casă, două ore pe săptămână. Cei doi părinţi au parte de cele câteva momente cu fetiţa şi băiatul lor într-o cameră de hotel iar întâlnirile sunt dramatice.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat pentru „Adevărul” preluarea copiilor din familia Nan, fără a oferi alte detalii.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim, în context, că mii de români au ieşit în stradă în ţară şi în străinătate, în semn de solidaritate cu familia Bodnariu, cerând o implicare mai activă a autorităţilor statului român, pentru reîntregirea familiei ciuntite de Barnevernet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne