România va adera la Schengen şi cu frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025. Anunţul făcut de Ciolacu

Marcel Ciolacu şi Viktor Orban (gov.ro)
Andrei Popescu
22.11.2024

România va adera la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025, a anunţat, vineri, la Budapesta, premierul Marcel Ciolacu în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul său ungar Viktor Orban, care a transmis că această decizie se va lua la Bruxelles pe data de 12 decembrie.

“Prioritatea mandatului meu de prim-ministru şi a Guvernului pe care îl conduc este să definitivăm procesul de aderare a României la Schengen, prin ridicarea controalelor şi la frontierele terestre, până la sfârşitul acestui an. Datorită sprijinului activ al Ungariei, în calitatea sa de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului UE, şi al tuturor statelor membre, de la 1 ianuarie 2025 România va adera la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre. Mulţumesc prim-ministrului Viktor Orban pentru sprijinul constant.

Felicit Preşedinţia ungară a Consiliului UE pentru eforturile din această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ţinut în permanenţă în atenţie subiectul Schengen. Românii au simţit deja beneficiile intrării parţiale în Spaţiul Schengen, însă creşterea economică românească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră”, a precizat Ciolacu la sfârşitul întrevederii sale cu Orban, în timpul căreia s-a discutat atât despre aderarea ţării noastre la Schengen şi cu frontierele terestre începând de anul viitor cât şi despre strânsa cooperare între România şi Ungaria în plan bilateral şi regional.

De asemenea, în acest context, Ciolacu a anunţat că a avut o convorbire telefonică cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, în care i-a transmis că România îşi asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecţia frontierelor externe ale UE. Pentru a prezenta progresele României pentru protejarea frontierelor externe ale UE, vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut astăzi întrevederi cu miniştrii de interne ai Ungariei, Austriei şi Bulgariei, precum şi cu doamna Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne al Uniunii Europene.

La rândul său, premierul ungar Viktor Orban a declarat că decizia pentru aderarea terestră a României la Spaţiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025 se va lua la Bruxelles în data de 12 decembrie, urmare a unui document pe care îl va depune în acest sens Ungaria, în calitatea sa de preşedinţie a Consiliului UE.

“De ceva vreme, România a îndeplinit toate criteriile necesare pentru a deveni membru deplin al Spaţiului Schengen, iar acum vor fi ridicate şi toate barierele”, a spus oficialul ungar.

În plus, în cadrul discuţiei sale cu Orban, premierul Ciolacu a subliniat strânsa colaborare între România şi Ungaria atât pe temele care ţin de întărirea relaţiei bilaterale, cât şi pe dosare de interes de la nivel european, menţionând în acest sens acordul pe noua echipă de la nivelul Comisiei Europene, unde România va deţine în premieră un post de vicepreşedinte al Comisiei şi un portofoliu important de comisar european.

“Multitudinea de provocări fără precedent la care asistăm necesită o Uniune pe deplin funcţională, capabilă să acţioneze în plan intern şi extern, cu respectarea valorilor sale fundamentale, a democraţiei şi statului de drept. Acest lucru trebuie să se reflecte în priorităţile noastre de acţiune, urmărite de o manieră consensuală la nivel european, precum şi în susţinerea comună a Ucrainei şi Republicii Moldova, ca state partenere al căror parcurs către familia europeană trebuie să continue în mod susţinut”, a adăugat Ciolacu.

Totodată, consolidarea relaţiilor bilaterale şi a cooperării regionale a constituit un alt subiect important aflat pe agenda convorbirilor oficiale, accentul fiind pus asupra domeniilor infrastructură, energie şi afaceri interne. Partea română este interesată de dezvoltarea infrastructurii de transport rutier şi feroviar, precum interconectările drumurilor expres.

“Suntem interesaţi să lucrăm în continuare împreună în logica Parteneriatului Strategic, a unei relaţii bilaterale constructive, concentrate pe proiecte concrete, cu efecte benefice la nivelul tuturor cetăţenilor noştri, indiferent de etnie. Cred cu fermitate că persoanele aparţinând minorităţilor naţionale contribuie la crearea şi întărirea punţilor de legătură între statul de cetăţenie şi statul înrudit. În plan economic, Ungaria este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României. Încurajăm companiile româneşti să investească în Ungaria şi avem întreaga deschidere pentru a sprijini investiţiile Ungariei pe întreg teritoriul ţării noastre”, a transmis Ciolacu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor