10 ani de festival în fân la Roşia Montană

Asociaţia Alburnus Maior împreună cu voluntarii Campaniei Salvaţi Roşia Montană au plăcerea de a vă invita la FânFest, cel mai cunoscut festival alternativ din România.
Ediţie aniversară: 10 ani de FânFest (FânFest)
Epoch Times România
13.08.2015

Asociaţia Alburnus Maior împreună cu voluntarii Campaniei Salvaţi Roşia Montană au plăcerea de a vă invita la FânFest, cel mai cunoscut festival alternativ din România. "Localnicii Roşiei Montane te aşteaptă alături de alţi 6000 de participanţi la cea de-a zecea ediţie a FânFest (13-16 august 2015), ca să triplăm astfel pentru câteva zile populaţia celui mai cunoscut sat din România", se notează în comunicatul de presă trimis redacţiei Epoch Times.

Pornit în 2004 ca un festival de protest, FânFest a coagulat în timp cea mai importantă mişcare civică din România post-1989, reuşind să salveze Roşia Montană de la distrugere prin exploatarea aurului cu cianuri în cadrul celui mai periculos proiect minier din Europa.

De-a lungul celor zece ediţii, FânFest a dezvoltat un spaţiu cultural şi civic intens, în sprijinul justiţiei de mediu şi sociale şi pentru dezvoltarea sustenabilă a Roşiei Montane şi pentru modele de revitalizare creativă a zonelor monoindustriale din România. "Un deceniu de muncă voluntară şi participare pro-bono ne-au arătat că implicarea civică are puterea să ţină munţii în loc şi este cea mai bună cale pentru o educaţie alternativă, pentru colaborare şi construirea unei lumi aşa cum ne-o dorim.

La ediţia aniversară, ne îndreptăm atenţia şi asupra altor proiecte miniere dăunătoare pentru oameni, mediu şi patrimoniu, în curs de implementare la Certej, Rovina sau Baia Mare. Incapacitatea autorităţilor române de a analiza critic noi proiecte miniere ne-a obligat să răspundem prin înfiinţarea unui organism civic de monitorizare şi intervenţie. Astfel, societatea civilă este ţinută la curent în mod constant cu fenomenul extinderii mineritului aurifer de suprafaţă în România", se mai notează în comunicat.

FânFest este gazda celui mai mare Forum de Activism Social din România, în cadrul căruia participanţi din toată lumea învaţă, discută, creează strategii şi planuri tactice. În 2015, invitaţii din Peru, Grecia şi Franţa vorbesc despre proiectele de minerit cu care se confrunta în ţările lor şi vin să culeagă posibile soluţii de la activişti din întreaga lume care se reunesc la Roşia Montană de-a lungul acestor patru zile. Programul evenimentelor poate fi găsit aici.

Trupele ce vin să completeze programul cu propriul mesaj ancorat social sunt: Nemesis (FR), Sang Conteste (FR), Harry Tavitian & Iordache, New Structures, Nightlosers, Travka, Riddim Colony (HU), sZempöl Offchestra (HU), Irie Warriors, Crowd Control, Mere, Omu Gnom. Sau poate preferi filme precum Virunga (SUA), The Devil Operation (Peru), expoziţiile, teatrul sau activităţile fizice, de la yoga la înot în tăuri. Nu în ultimul rând, FânFest coboară în Corna - satul condamnat de proiectul minier să zacă sub lacul de cianuri - unde gazdele şi oaspeţii FânFest sunt invitaţi la inaugurarea căminului cultural din satul Corna, proaspăt restaurat de arhitecţi şi voluntari.

Ce e sigur e că merită să mergeţi cel puţin într-unul din tururile ghidate care vă vor arăta adevărata faţă istorică şi naturală a Roşiei Montane! Conform raportului experţilor de la Universitatea Oxford, minele de la Roşia Montană constituie o parte mai amplă a unui peisaj cultural de mare importanţă, comparabil, ca amploare şi respectând criteriile de ”valoare universală excepţională” ale UNESCO, cu orice alt sit recunoscut ca moştenire inestimabilă a umanităţii. Cele mai întinse şi mai importante mine romane din lume, în care tehnologiile antice de minerit s-au păstrat impecabil, pe lângă vestigii din Evul Mediu sau din epocile ulterioare vă aşteaptă să le descoperiţi.

FânFest este organizat integral de voluntari. Organizatorii, artiştii şi invitaţii participă pro bono, iar participanţii au acces gratuit la toate evenimentele.

Epoch Times România este partener media al FânFest.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor