România, campioană mondială la cocktailuri de droguri. Avertismentul unui expert antidrog pentru minivacanţa de 1 Mai

Pe fondul apropierii minivacanţei de 1 Mai, expertul antidrog Cătălin Ţone trage un semnal de alarmă, într-o intervenţie la postul B1 TV, privind pericolele asociate consumului de droguri în rândul tinerilor. Potrivit specialistului, lipsa măsurilor de prevenire din partea instituţiilor poate avea consecinţe dramatice.
Jurnalistă: Se apropie minivacanţa de 1 Mai, iar autorităţile vorbesc despre pericolul mortal care îi pândeşte pe tineri. România e campioană mondială la diversitatea şi combinaţiile de droguri. Sunt programate evenimente la malul mării, iar experţii atrag atenţia că în nicio ţară din lume autorităţile nu capturează atât de multe tipuri de droguri la un singur traficant sau la o singură reţea. Nu fac, de asemenea, deloc prevenire.
Cătălin Ţone: Este trist faptul că autorităţile nu au organizat activităţi de prevenire, pentru că ştim că în minivacanţa de 1 Mai zeci de mii de tineri, unii minori — în mare majoritate minori sau mulţi minori — vor merge la malul mării pentru distracţie, iar acolo, ştim, da, sunt conjuncturile favorabile debutului în consumul de droguri.
Am văzut o agenţie guvernamentală care de două luni de zile nu se mişcă absolut deloc. Avem Centrul de Sănătate Mintală şi de Luptă Antidrog, nou înfiinţat undeva în Constanţa. Sunt judeţe în care există aceste centre, care, de asemenea, nu au ieşit cu niciun program de prevenire, cu niciun program de intervenţie, cu niciun program în sprijinul părinţilor, în sprijinul participanţilor.
Şi, da, foarte bine aţi punctat: vorbim despre faptul că ar trebui să fie o alarmă, un semnal de alarmă puternic, care constă în capturarea multor tipuri de droguri la aceiaşi traficanţi, la aceleaşi reţele. Şi am avut — este uzual, practic — 3, 4, 5 tipuri de droguri, dar am avut şi un record undeva la 9, 10, 11 tipuri de droguri.
Droguri care sunt produse în părţi diferite ale lumii, care au efecte diferite, care au o simptomatologie specifică, precum ar fi droguri stimulante, depresante sau halucinogene. Şi de aceea copiii le consumă în cocktailuri. Cocktailuri care pot fi mortale, aşa cum am văzut şi în cazul lui Rareş.
Şi să ne amintim şi faptul că un medic — în urmă cu câteva luni — un medic de la Centrul Sfântul Stelian pentru toxicodependenţe din Bucureşti a spus că în organismul unui consumator au fost identificate nu mai puţin de 27 de tipuri de droguri.
Disponibilitatea este una mare, varietatea una mare, şi autorităţile competente trebuie să le vorbească tinerilor şi societăţii, în general, despre aceste combinaţii, despre aceste pericole!