România, Bulgaria şi Grecia susţin aderarea Serbiei la UE
alte articole
“Ştim cu toţii că locul natural al Serbiei este în Uniunea Europeană”, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov într-un dialog cu reporterii după un summit desfăşurat marţi la Palatul Evksinograd din oraşul bulgar Varna de la Marea Neagră.
Premierul elen Alexis Tsipras, premierul român Mihai Tudose şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic au participat de asemenea la discuţii, care s-au concentrat pe proiecte comune de infrastructură, pe probleme legate de economie, cooperare în domeniul energiei şi securitate.
Borisov a declarat că cei trei membri UE din Balcani vor conlucra pentru accelerarea procesului intrării Serbiei în blocul politic şi economic european, care are în prezent 28 de state. Marea Britanie este in procesul separării de UE.
“Nu am făcut altceva decât să extindem colaborarea dintre Bulgaria şi România cu Serbia şi cu Grecia. (...) România nu este o ţară vecină cu Grecia, dar este o ţară parteneră a Greciei. (...) Suntem patru ţări care formăm Balcanii de Vest, Balcani care pot să fie în egală măsură o poartă de intrare în Uniunea Europeană, o poartă de ieşire din Uniunea Europeană sau un zid care să apere Uniunea Europeană. Avem acelaşi interes strategic şi economic, dar şi de buni vecini ca Serbia să devină ţară membră a Uniunii Europene", a declarat premierul Tudose, într-o conferinţă de presă comună cu Vucic, Borisov şi Tsipras.
Totodată, Tudose s-a arătat încrezător că toţi vor înţelege că “această echipă” – România, Bulgaria, Serbia şi Grecia – nu a fost creată “ împotriva a ceva sau împotriva cuiva”, urmărind doar ca cele patru state să valorifice cât mai bine şansele pe care le au.
“Am convingerea că ... suntem într-un parteneriat foarte pragmatic, nu mai avem timp de pierdut, istoria nu ne aşteaptă, avem o oportunitate imensă, pe care eu sunt convins că o fructificăm”, a adăugat oficialul român.
Serbia a iniţiat discuţiile de aderare la blocul european în 2014.
Vucic, un fost naţionalist, şi-a reconstruit imaginea ca un reformator pro-UE, urmărind în acelaşi timp să păstreze bune relaţii cu Rusia, un aliat tradiţional al Serbiei.
În ciuda speranţelor de a intra în UE, Vucic a acuzat blocul că are un standard dublu prin faptul că refuză să accepte referendumul pentru independenţă Cataloniei deşi anterior a fost de acord cu independenţa Kosovo, care s-a rupt de Serbia în 2008.
Kosovo este recunoscut ca un stat independent de către 115 ţări, deşi nu de către Serbia.
“Susţinem Spania. Este o ţară prietenă cu noi. Dar, Comisia Europeană a răspuns într-o manieră diferită [cu privire la Kosovo] şi a fost împotriva poporului meu şi a statului meu”, a precizat Vucic.
Bruxelles-ul a declarat că Serbia trebuie să normalizeze relaţiile sale cu Pristina, capitala kosovară, şi să pună capăt acţiunilor de a bloca Kosovo să se alăture organizaţiilor internaţionale. Belgradul şi-a exprimat speranţa că va intra în UE până în 2019.