Încă un cui în coşciugul Europei: UE refuză să condamne purtarea poliţiştilor spanioli

Violenţele de duminică, dar mai ales tăcerea asurzitoare de la Bruxelles, dau apă la moară Rusiei şi anulează orice avantaj moral al Europei de a condamna ieşiri similare în decor ale Ţarului Rusiei.
Brutalităţi comise de Garda Civilă în Barcelona, 1 octombrie 2017 (Pau Barrena / AFP - Getty Images)
Andrei Popescu
03.10.2017

Scenele de duminică, din Catalonia, în care poliţişti spanioli îmbrăcaţi cu echipament anti-revoltă îmbrânceau femei în vârstă sau băteau fete pe stradă, continuă să facă valuri şi să genereze consecinţe în Europa.

În ciuda violenţei, care aminteşte mai mult de crimele în masă ale conchistadorilor spaniolilor în America de Sud decât de un stat european modern, Bruxelles-ul şi-a plasat toată greutatea în sprijinul premierului spaniol, refuzând să condamne Garda Civilă pentru brutalitatea manifestată duminică.

UE a afirmat că votul, cât şi scandalul care a urmat violenţelor ar fi o „chestiune internă”.

Refuzul birocraţilor europeni a survenit la o zi după ce votul pentru referendum a avut ca urmare 900 de răniţi în timpul violenţelor cauzate de poliţie.

O femeie a declarat că degetele sale i-au fost rupte unul câte unul în mod deliberat de către poliţia federală, care a luat cu asalt secţiile de votare.

Filmări video arătau persoane în vârstă, suporteri ai mişcării de independenţă, care erau loviţi peste faţă de către trupele echipate până-n dinţi ale lui Rajoy, precum şi scene în care femei erau trase de păr de către trupele Gărzii Civile.

Cu toate acestea, oficialii catalani au declarat că peste două milioane de persoane au votat, iar rezultatul a fost covârşitor (90%) în favoarea independenţei.

În timp ce Spania se scufundă în cea mai serioasă criză din ultimele decenii, preşedintele catalan, Carlos Puigdemont, a cerut ieri Bruxellesului să acţioneze ca mediator în convorbirile cu Madridul. „Comisia Europeană trebuie să încurajeze medierea internaţională. Nu se mai poate uita în altă parte”.

Birocraţii bagă capul între urechi

Cererea lui Puigdemont a fost respinsă de Comisia Europeană, care a declarat că „are încredere” în premierul spaniol Mariano Rajoy, refuzând să condamne violenţele comise de Garda Civilă. Declaraţia Comisiei pomenea vag doar că „violenţa nu poate fi un instrument în politică”.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, după convorbiri avute luni cu premierul spaniol, a declarat: „conform Constituţiei spaniole votul de ieri din Catalonia a fost ilegal. Pentru Comisia Europeană, aşa cum a reiterat dl Juncker în mod repetat, toate acestea reprezintă o problemă internă a Spaniei, care trebuie rezolvată conform Constituţiei Spaniei”. „Cerem actorilor relevanţi să treacă rapid de la confruntare la dialog”.

Comisia a mai avertizat că orice vot acordat independenţei va avea drept consecinţă plasarea noului stat în afara Uniunii.

Luni, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut premierului spaniol să „evite escaladarea forţei”.

Între timp, un oficial ONU a cerut o anchetă asupra actelor de violenţă comise de Garda Civilă, iar Amnesty International a afirmat că observatorii săi din Catalonia au fost martorii unei „utilizări excesive a forţei”.

Camerele de filmare au surprins momente în care o femeie din Catalonia, Marta Torrecillas, suporteră a mişcării de independenţă, a fost scoasă agresiv dintr-un centru de votare din Barcelona. Conform mărturiei sale „m-au aruncat pe scări. Mi-au rupt degetele deliberat, unul câte unul. M-au pipăit pe sâni în timp de râdeau de mine şi mă loveau”.

Madridul a afirmat că Garda Civilă va fi staţionată în regiune atâta timp cât este necesar pentru a sparge proteste ulterioare.

Violenţele survin pe fondul unei Europe tot mai tensionate, în care dreapta radicală este în ascensiune inclusiv în Germania, iar spectrul politic din Italia şi Olanda este tot mai populat de partide alternative sau anti-sistem, în timp ce în Polonia şi Ungaria la putere sunt eurosceptici.

Scenele de duminică din Catalonia par să cadă foarte bine în naraţiunea descrisă de Rusia, care susţine de mai mulţi ani că proiectul european este mort şi idealurile europene sunt doar o formă de propagandă prin care Uniunea încearcă să menţină status-quo-ul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor