Riadul se îndoieşte de seriozitatea Iranului şi Rusiei în rezolvarea crizei siriene

Dacă în 2012 şi 2014 Iranul nu a fost invitat să participe la discuţiile privind pacea din Siria, la conferinţa care va avea loc joi şi vineri la Viena pe aceeaşi temă va fi prezentă şi o delegaţie iraniană. Saudiţii se îndoiesc însă că Iranul şi Rusia vor avea un impact constructiv în soluţionarea conflictului sirian.
Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.10.2015

Ministrul saudit de externe Adel-al Jubeir şi-a exprimat dubiile în legătură cu seriozitatea Teheranului şi Moscovei în găsirea unei soluţii politice la criza din Siria.

“Vom afla dacă sunt serioşi sau nu sunt serioşi, şi nu ne vom mai pierde timpul cu ei”, a susţinut Adel-al Jubeir la o conferinţă de presă desfăşurată miercuri împreună cu ministrul britanic de Externe Philip Hammond, aflat într-o vizită în capitala saudită Riad.

Jubeir a făcut aceste comentarii înaintea unei conferinţe de două zile care începe joi la Viena şi care urmăreşte să exploreze mai multe variante de a se pune capăt războiului vechi de peste 4 ani din Siria.

Discuţiile vor “testa intenţiile sirienilor şi ruşilor”, a adăugat Jubeir.

La rândul său, Hammond a declarat că această conferinţă reprezintă o oportunitate pentru a se afla dacă este posibilă înlăturarea neînţelegerilor dintre Iran şi Rusia, pe de o parte, şi celelalte ţări, pe de altă parte, cu privire la rolul preşedintelui sirian Bashar al-Assad în viitorul statului lovit de criză şi violenţe.

Moscova şi Teheranul susţin că lui Assad ar trebui să i se dea şansa de a fi reales, din moment ce poporul sirian trebuie să îşi decidă singur viitorul, în timp ce Occidentul şi aliaţii săi regionali au declarat că Assad trebuie să renunţe la putere în cele din urmă.

Jubeir, la rândul său, a cerut ca preşedintele Assad să plece de la conducerea ţării, susţinând: “Trebuie să există o certitudine că Bashar al-Assad va pleca.”

Tot miercuri, Teheranul a anunţat că ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif va fi prezent la Viena, în fruntea unei delegaţii politice de nivel înalt, pentru a participa la discuţiile legate de situaţia siriană. Omologii lui Zarif din Rusia, SUA, Turcia şi Arabia Saudită vor fi, de asemenea, prezenţi la discuţii.

Până acum au avut loc două conferinţe în Geneva cu scopul de a rezolva criza din Siria, una în 2012 şi cealaltă în 2014. Totuşi, ambele evenimente au eşuat într-o oarecare măsură şi datorită absenţei Iranului, un jucător regional important.

Iranul nu a fost invitat la prima conferinţă şi, deşi ţara a primit o invitaţie pentru cea de-a doua întâlnire din Geneva, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anulat ulterior invitaţia sub presiunea SUA, a saudiţilor şi a opoziţiei siriene.

Acceptarea de către Iran a invitaţiei de a se alătura discuţiilor din Viena – o ofertă făcută de Rusia după ce preşedintele american Barack Obama şi secretarul de stat John Kerry au renunţat la obiecţiile trecute ale Washingtonului – reflectă modul rapid în care se schimbă dinamica războiului sirian, a raportat New York Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor