Regele saudit discută telefonic cu Putin despre rezolvarea crizei siriene. Pe moment nicio soluţie concretă

Conflictul sirian continuă să se amplifice, în special după implicarea militară a ruşilor. Regele saudit l-a sunat pe marele şef de la Kremlin pentru a discuta despre această situaţie.
Vladimir Putin (Sasha Mordovets/Getty Images)
Andrei Popescu
27.10.2015

Preşedintele rus Vladimir Putin şi regele Arabiei Saudite Salman bin Abdulaziz Al Saud au discutat despre rezolvarea crizei din Siria în timpul unei conversaţii telefonice, a declarat Kremlinul.

Conform unei declaraţii publicate luni de Kremlin, în timpul convorbirii, care a fost iniţiată de Arabia Saudită, cei doi lideri au discutat despre “toate chestiunile legate de rezolvarea crizei siriene, inclusiv discuţii între părţile implicate în conflict”.

Declaraţia a făcut de asemenea referire la discuţiile recente desfăşurate între ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologii săi american, turc şi saudit.

În cadrul unei întâlniri ce a avut loc vineri la Viena, Lavrov s-a întâlnit cu secretarul de stat american John Kerry, ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir şi ministrul turc de Externe Feridun Sinirlioglu pentru a discuta despre rezolvarea crizei din Siria. Diplomaţii celor 4 ţări au căzut de acord să se întâlnească din nou în această săptămână într-un format extins, care implică participarea delegaţilor şi din alte ţări.

Conform declaraţiei, Putin şi Salman au discutat de asemenea despre situaţia recentă din Palestina. “Cei doi şi-au exprimat îngrijorările cu privire la deteriorarea continuă a situaţiei [din acea zonă].”

Un val nou de tensiuni şi violenţe a fost declanşat în luna august după ce regimul israelian a impus restricţii la intrarea credincioşilor palestinieni în Moscheea al-Aqsa, cel de-a treilea loc sfânt în Islam după Masjid al-Haram în Mecca şi Masjid al-Nabawi în Medina.

În 30 septembrie, forţele aeriene ruseşti au început o campanie de bombardare a poziţiilor Statului Islamic în Siria, la cererea guvernului din Damasc. Totuşi, SUA şi aliaţii săi acuză Moscova că urmăreşte doar să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad şi, în consecinţă, atacă poziţiile grupurilor de opoziţie şi mai puţin pe cele ale Statul Islamic.

SUA şi aliaţii săi au subliniat în repetate rânduri că războiul din Siria se poate termina doar pe cale paşnică, printr-o soluţie politică, care prevede în cele din urmă retragerea de la putere a lui Assad.

De asemenea, intervenţia rusă în Siria s-ar putea dovedi a fi costisitoare pentru Moscova ţinând cont de faptul că ofensiva siriană împotriva rebelilor nu se desfăşoară conform aşteptărilor. O acţiune militară pe termen lung, fără câştiguri tangibile pentru regimul sirian, ar putea eroda efectul propagandistic al campaniei ruseşti de bombardamente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor