Revolta in insulele franceze Caraibe

Insulele Caraibe: locul ideal, cu mare, cu soare, iar acum cu o revolta in masa… cele doua insule, Guadalupe si Martinica, aproape ca nu se mai afla sub controlul conducerii, din cauza revoltelor prelungite, insotite de jafurile din magazine, de incendierile premeditate, de strazile blocate, precum si multe altele.
Ambele insule au cunoscut o diminuare a acestor actiuni pentru ca noapte politia locala, impiedica jafurile prin utilizarea gazului lacrimogen.
Demonstratiile, coordonate de LKP (“Liyannaj Kont Pwofitasyon”, care inseamna “Infrunta Exploatarea”) tintesc spre obtinerea unor salarii mai mari pentru cele doua departamente franceze.
Aproape 25% din locuitorii insulei Guadalupe nu au nici un loc de muca, iar 12% traiesc sub nivelul minim. LKP, o alianta formata din aproape 50 de uniuni comerciale locale si asociatii, nu a avut success in negocierea unor salarii mai mari pentru muncitorii cu venit redus.
Rezultatul consta in revolte numeroase si neliniste sociala. Companiile locale refuza sa creasca salariile daca nu scad taxele, lucru pe care prim ministrul francez François Fillon nu este dispus sa-l faca, data fiind existenta unui ajutor urias, deja furnizat insulelor de-a lungul anilor.
In contrast cu revoltele normale, care tind sa-si piarda din putere de-a lungul timpului, fiecare zi in insulele franceze e plina de actiuni din ce in ce mai puternice si mobilizari.
10.000 de protestatari erau pe strazi saptamana trecuta, de exemplu: “Nu putem continua sa traim intr-un stat subordonat. Nu putem sa ne construim o economie in acest stat. Asteptam respect”, a declarat pentru publicatia Le Monde doamna Christiane Taubira, membru al Parlamentului din departamentul Guyanei.
Potrivit celor afirmate de lui Yves Jego, secretarul de stat al teritoriilor de peste mare, firmele locale sunt responsabile: “Este timpul ca angajatii sa actioneze, sper ca vor schita o propunere completa cat mai repede”, a spus secretarul pentru Le Parisien. “Nu tine de guvern sa decida salariile, asta depinde de teritoriile de peste mari sau de autoritatile de pe continent.”
Politistii francezi au arestat 10 militanti LKP care amenintasera cativa angajati locali in eventualitatea in care nu vor participa la revolta.
Interventiile sunt facute frecvent si pentru a debloca strazile, pentru a stinge focul si pentru a preveni jafurile.
Pus in fata unei situatii care se inrautateste, presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat ca se va intalni personal cu membrii Parlamentului din Guadalupe si Martinica pe 19 februarie, in Paris.
Creste teama ca tulburarile s-ar putea raspandi si in alte teritorii franceze sau inspre continent, unde partidele de extrema stanga au cerut deja o revolta generala “in sprijinul tovarasilor de peste mari”.
Liderul revolutionar comunist francez Olivier Besancenot a planificat o calatorie in Guadalupe pentru 20 februarie, lucru deja criticat pentru ca ar putea inrautati situatia.
Revoltele au sporit tensiunile dintre locuitorii insulei, “creolii”, si familiile bogati, de albi, ajunse acolo in timpul coloniilor, “beke”, care mentin puterea economica a insulelor.
Acest lucru se perpetueaza in ciuda hotararii guvernului francez care a planuit deja 16 miliarde de euro ca subventie exclusiva pentru teritoriile de peste mari pentru 2009.
Totusi, pentru unii nu este suficient: “Ce perspective are Guadalupe dupa 60 de ani ca dominion francez?”, a intrebat Patrick Karam, politician, citat in Le Monde. “Preturi mai mari decat cele de pe continent, salarii sub media nationala, tineri absolventi fara serviciu, in timp ce muncitorii de pe continent vin si se ocupa de treburile administrative”.