Revanşa rinocerilor. Cine a fost mentorul lui Călin Georgescu?

Mircea Maliţa (1927–2018), despre care Călin Georgescu susţine că i-a fost mentor, a fost un activist comunist de tineret în anii stalinismului dezlănţuit. În 1949–1950 a lucrat împreună cu Virgil (Gipo) Ioanid în conducerea Secţiei Studenţi a CC al UTM. Deci, în perioada de maxime represiuni împotriva celor cu „dosare suspecte” şi „origini nesănătoase”, scrie politologul Vladimir Tismăneanu, într-un articol publicat de G4Media.
"Prieten din acei ani cu Ion Iliescu. Găsiţi mai jos detalii despre cariera lui Maliţa în anii dictaturii comuniste. Ca ministru al Educaţiei, a flirtat cu unii intelectuali, inclusiv Mihai Botez. L-am avut profesor la sociologie în 1973. Predea aplicaţii ale matematicii în ştiinţele sociale. Cursul l-a ţinut eminentul matematician Silviu Guiasu. Maliţa s-a înfăţişat de două, poate trei ori. Era sec, preţios, distant, crispat. Curtean al lui Ceauşescu fiind, avea la rândul său propria curte.
Era în vizorul Securităţii, dar nu de o manieră suspicioasă. Securiştii 'tehnocraţi' gustau eseistica sa despre viitorul planetei, suveranitatea ţărilor mici şi mijlocii, oxigenul din aer şi Clubul de la Roma. În timpul lui Gheorghiu-Dej a fost ministru adjunct de externe. Se ştia bine cu Brucan, dar făceau parte din tabere diferite. Ceauşescu îi aprecia deferenţa, solicitudinea, supleţea plecăciunilor.
A avut grijă să nu schiţeze nici cea mai timidă critică la adresa ineptei dictaturi. Era folosit ca un alibi. Expertul diplomatic, elegant în ţinută şi exprimare, servindu-l fără murmur pe tiranul paranoic. Maliţa a practicat şi i-a învăţat şi pe alţii să practice arta tiranofiliei. Pluralismul democratic nu-l interesa câtuşi de putin.
Organelor le-a convenit simbioza dintre Maliţa şi mai junele arivist, tot un fel de diplomat, Călin Georgescu. Au scris împreună cărţi şi studii. Maliţa l-a susţinut cât a putut, Georgescu i-a ridicat statuie „mentorului mult stimat”. Se înţelegeau perfect pe platforma suveranismului de sorginte naţional-stalinistă", scrie Vladimir Tismăneanu.
Articolul integral poate fi citit aici.