Revanşa rinocerilor. Cine a fost mentorul lui Călin Georgescu?

Călin Georgescu (YouTube Screenshot)
Redacţia
01.12.2024

Mircea Maliţa (1927–2018), despre care Călin Georgescu susţine că i-a fost mentor, a fost un activist comunist de tineret în anii stalinismului dezlănţuit. În 1949–1950 a lucrat împreună cu Virgil (Gipo) Ioanid în conducerea Secţiei Studenţi a CC al UTM. Deci, în perioada de maxime represiuni împotriva celor cu „dosare suspecte” şi „origini nesănătoase”, scrie politologul Vladimir Tismăneanu, într-un articol publicat de G4Media.

"Prieten din acei ani cu Ion Iliescu. Găsiţi mai jos detalii despre cariera lui Maliţa în anii dictaturii comuniste. Ca ministru al Educaţiei, a flirtat cu unii intelectuali, inclusiv Mihai Botez. L-am avut profesor la sociologie în 1973. Predea aplicaţii ale matematicii în ştiinţele sociale. Cursul l-a ţinut eminentul matematician Silviu Guiasu. Maliţa s-a înfăţişat de două, poate trei ori. Era sec, preţios, distant, crispat. Curtean al lui Ceauşescu fiind, avea la rândul său propria curte.

Era în vizorul Securităţii, dar nu de o manieră suspicioasă. Securiştii 'tehnocraţi' gustau eseistica sa despre viitorul planetei, suveranitatea ţărilor mici şi mijlocii, oxigenul din aer şi Clubul de la Roma. În timpul lui Gheorghiu-Dej a fost ministru adjunct de externe. Se ştia bine cu Brucan, dar făceau parte din tabere diferite. Ceauşescu îi aprecia deferenţa, solicitudinea, supleţea plecăciunilor.

A avut grijă să nu schiţeze nici cea mai timidă critică la adresa ineptei dictaturi. Era folosit ca un alibi. Expertul diplomatic, elegant în ţinută şi exprimare, servindu-l fără murmur pe tiranul paranoic. Maliţa a practicat şi i-a învăţat şi pe alţii să practice arta tiranofiliei. Pluralismul democratic nu-l interesa câtuşi de putin.

Organelor le-a convenit simbioza dintre Maliţa şi mai junele arivist, tot un fel de diplomat, Călin Georgescu. Au scris împreună cărţi şi studii. Maliţa l-a susţinut cât a putut, Georgescu i-a ridicat statuie „mentorului mult stimat”. Se înţelegeau perfect pe platforma suveranismului de sorginte naţional-stalinistă", scrie Vladimir Tismăneanu.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor