Deutsche Welle: Maghiarii şi moldovenii au salvat democraţia României

Fără voturile maghiarilor din România şi ale moldovenilor cu dublă cetăţenie moldo-română, Nicuşor Dan nu ar fi fost ales preşedinte al României — un rezultat important atât pentru România, cât şi pentru Europa, scrie Deutsche Welle.
Redăm analiza cunoscutei publicaţii germane:
Săptămâna trecută, chiar înainte de miezul nopţii de duminică, o ştire importantă s-a răspândit rapid în întreaga lume: candidatul de extremă dreapta George Simion a fost învins, democraţia din România este în siguranţă, iar primarul liberal şi pro-european al Bucureştiului, Nicuşor Dan, va fi următorul preşedinte al României.
A urmat o altă ştire importantă, care a surprins mulţi observatori români, dar nu a fost la fel de mediatizată internaţional: maghiarii din România şi cetăţenii moldoveni cu paşaport românesc au votat în număr record pentru Nicuşor Dan, având o contribuţie decisivă la victoria acestuia.
Estimările arată că peste 500.000 — poate chiar peste 700.000 — dintre aceşti alegători au votat cu Dan, ceea ce ar reprezenta o mare parte din diferenţa de 830.000 de voturi dintre el şi contracandidatul său.
Pe scurt, fără voturile acestor două grupuri, Dan ar fi putut pierde alegerile.
De ce contează voturile maghiarilor şi moldovenilor?
Maghiari în România? Moldoveni cu dublă cetăţenie? Pentru cei care nu cunosc bine România, acest lucru poate părea o chestiune de nişă, discutată doar de pasionaţii de alegeri.
Probabil acesta este şi motivul pentru care subiectul a primit puţină atenţie internaţională în seara alegerilor.
Totuşi, ambele grupuri joacă un rol important nu doar în politica internă a României, ci şi, prin extensie, în Europa.
Premierul Ungariei a susţinut un candidat anti-maghiar.
Maghiarii sunt o minoritate naţională în România încă de la destrămarea Imperiului Austro-Ungar după Primul Război Mondial, când Transilvania şi alte regiuni au devenit parte a României.
În prezent, există aproximativ un milion de maghiari în România, adică circa 5,5% din populaţia totală. Majoritatea maghiarilor români îl susţin pe Viktor Orban, premierul autocratic al Ungariei vecine.
Cu doar o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale din România, Orban şi-a declarat susţinerea pentru candidatul de extremă dreapta George Simion, deşi acesta are o poziţie explicit anti-maghiară şi a fost implicat în trecut în acţiuni violente îndreptate împotriva minorităţii maghiare.
Lui Orban îi place să se prezinte drept protectorul tuturor maghiarilor din afara Ungariei. Totuşi, din perspectiva sa, susţinerea lui Simion la alegerile prezidenţiale din România era logică şi o prioritate mai mare, deoarece o victorie a lui Simion ar fi întărit tabăra „suveranistă” — cu alte cuvinte, tabăra autocratică, pro-rusă, anti-UE — din Europa.
Pentru maghiarii din România, însă, să îl urmeze pe Orban şi să-l susţină pe Simion nu era o opţiune. Ar fi însemnat să voteze pentru un politician cu atitudini profund anti-minoritare şi, în cele din urmă, împotriva propriilor interese. Aşa că nu au făcut-o.
Rezultat remarcabil pentru Nicuşor Dan
Acest lucru a devenit clar duminică seara, când Biroul Electoral Central (BEC) a publicat rezultatele pe fiecare judeţ.
Nicuşor Dan a obţinut aproximativ 53,6% din totalul voturilor, cu circa 830.000 de voturi mai mult decât George Simion. Votul pentru Dan în toate judeţele cu populaţie maghiară numeroasă a fost masiv.
Deşi nu există statistici exacte privind votul pe criterii etnice, experţi precum sociologul maghiar transilvănean Nandor Magyari estimează că Dan a primit între 550.000 şi 600.000 de voturi de la minoritatea maghiară din România.
„În acest fel, maghiarii din România au votat pentru păstrarea democraţiei liberale şi continuarea drumului euro-atlantic al României”, a declarat Magyari pentru DW.
Au fost doborâte recorduri fascinante la alegerile de duminică: în judeţul Harghita, unde 85% dintre locuitori sunt maghiari, un incredibil 91% au votat pentru Nicuşor Dan, cel mai bun rezultat al său într-un judeţ românesc.
Ideea reunificării nu este populară în Moldova
Mulţi moldoveni au dublă cetăţenie moldo-română şi au drept de vot la alegerile din România.
Aceşti alegători au votat, de asemenea, în număr record pentru Dan. Preşedintele ales a primit aproximativ 135.000 de voturi în Moldova — adică 88% din toate voturile exprimate acolo.
Cea mai mare parte a actualei Republici Moldova şi regiunea românească Moldova au făcut cândva parte din acelaşi principat.
Trei sferturi dintre locuitorii Republicii Moldova sunt vorbitori de limbă română, iar ţara este uneori numită „al doilea stat românesc”.
Dintre cei 2,45 milioane de locuitori ai ţării, 640.000 au dublă cetăţenie moldo-română. Mulţi dintre aceştia locuiesc în ţări din vestul Europei şi este probabil că au votat în număr mare pentru Nicuşor Dan şi acolo.
Motivul este că adversarul lui Dan, George Simion, susţine reunificarea Moldovei cu România şi crearea unei „Românii Mari” — o idee care nu este foarte populară în Moldova. Simion are interdicţie de intrare în Moldova din 2014.
Mai mult, Simion adoptă un ton paternalist faţă de moldoveni, ceea ce nu este bine primit de majoritatea acestora.