Analist: În 2028, dacă nu vom produce anticorpi împotriva războiului hibrid al Rusiei împotriva României, suntem mâncaţi

"În 2028, dacă nu vom produce anticorpi împotriva războiului hibrid al rusiei împotriva României, suntem mâncaţi", avertizează Radu Hossu, analist politic şi voluntar decorat de preşedintele Volodimir Zelenski pentru eforturile sale de sprijinire a Ucrainei.
Activistul atenţionează că România va fi supusă în continuare războiului hibrid pe toate palierele şi că populaţia tânără şi de vârstă medie este foarte vulnerabilă acestor tipuri de atacuri.
Măsurile nepopulare pe care viitorul/viitoarele Guverne ale României vor trebui să le ia în 2025 şi 2026 pentru echilibrarea economică se vor simţi aspru în buzunarele oamenilor şi asta va ajuta partidele extremiste să crească în sondaje şi în încrederea oamenilor, mai arată Hossu.
Redăm postarea analistului:
"Am ieşit pentru puţin timp din pauză de odihnă pe care am anunţat-o acum câteva zile, pentru că aseară am fost într-un cerc de oameni cu cele mai bune intenţii din politica autohtonă. Am avut discuţii (şi) cu privire la percepţia asupra a ceea ce s-a întâmplat în alegeri, a realităţii şi viitorului şi am fost profund dezamăgit să observ multe atitudini rupte de realitate. Iar realitatea este, din perspectiva mea următoarea:
1. România este sub un asalt din partea rusiei de ceva vreme, iar acesta a culminat cu criza politică declanşată de anularea corectă pe fond a alegerilor din 2024, aceasta fiind un obiectiv atins de războiul politic (parte a conceptului mai larg de 'război hibrid');
2. România va fi supusă în continuare acestui război hibrid pe toate palierele definite de conceptul războiului hibrid, aşa cum îl găsim aşa-zisa doctrină 'Gherasimov' din 2013, părţi din articolele semnate de Gherasimov devenind doctrină oficială a rusiei. România este indicată indirect în doctrina de apărare a federaţiei ruse (2014, 2021) de mai multe ori ca fiind stat adversar şi în mod direct ca fiind stat ostil - în legătură cu scutul de la Deveselu.
Războiul Cognitiv/Psihologic, Războiul Informaţional, cel Cibernetic, Active Measures, Reflexive Control, Ideological Subversion sunt concepte despre care am scris de nenumărate ori din 2022 şi le-am explicat (iar dacă e nevoie le mai explic ori de câte ori e nevoie, cu exemple de pe teritoriul României) ce vor rămâne active în România. Scopul? Câştigarea de către partida pro-rusă a unei majorităţi parlamentare în 2028 şi astfel decuplarea politică a ţării noastre de la politica asumată în cadrul NATO şi Uniunea Europeană.
În februarie 2018 un studiu al Global Focus condus de Oana Popescu Zamfir evidenţia că populaţia tânără şi de vârstă medie este foarte vulnerabilă exact acestor tipuri de atacuri. Dacă ne uităm pe distribuţia votanţilor lui Călin Georgescu, dar şi a lui George Simion vom vedea că studiul avea dreptate cu 7 ani în a avertiza despre această vulnerabilitate.
3. Măsurile nepopulare pe care viitorul/viitoarele Guverne ale României vor trebui să le ia în 2025 şi 2026 pentru echilibrarea economică se vor simţi aspru în buzunarele oamenilor şi asta va ajuta partidele extremiste să crească în sondaje şi în încrederea oamenilor. Cei care cântă prohodul extremiştilor sunt fie naivi, fie rău intenţionaţi.
Simţirea - adică emoţia, nu ţi-o doreşti decât pozitivă când vine vorba de o acţiune, altfel, după cum se vorbeşte în marketing 'nu contează ce i-ai spus omului, ci contează cum l-ai făcut să se simtă'. Iar oamenii în 2025 şi 2026, o parte din ei, vor simţi (deci vor avea o emoţie negativă) efectele acestei reparaţii economice, oricât de mică ar fi ea (cu atât mai mult dacă ea va fi una serioasă). Iar 2027 şi 2028 nu vor fi îndeajuns ca timp pentru a explica de ce sacrificiile făcute în anii anteriori au fost necesare. Pentru că narativa cea mai simplă va fi 'PSD şi PNL au produs dezastrul economic, pentru ce să-i premiez tot pe ei în 2028 şi să-i votez, în loc să votez AUR, care nu a fost niciodată la guvernare'. Poate bate cineva argumentul ăsta? Cu greu. Iar cine visează că USR va creşte în 3 ani jumate la guvernare de sacrificiu, atunci le zic vrabia Mihai Viteazu'.
Şi pe fondul acestor nemulţumiri sociale, coroborate cu primul val al revoluţiei AI care va începe să se simtă şi în România în rândul unor angajaţi cu venituri ridicate, mai ales din zona IT, sunt o furtună perfectă. O furtună perfectă pentru creşterea şi în volum, dar şi în intensitate a războiului hibrid rusesc împotriva României.
4. Păi şi atunci? Ce e de făcut?
În această perioadă este odihnă, promit că nu stau degeaba şi lucrez la un proiect foarte ambiţios pentru a rezolva parte din problemele pe care le-am identificat ca fiind vulnerabilităţi ale României în faţa acestui asalt:
- Creşterea gradului de rezilienţă, adică de rezistenţă, a societăţii în faţa acestui război hibrid. Iar aici discutăm despre comunicare (awareness), educare, asimilare, implementare şi acţiune cu rezultat măsurabil. Beneficiarul ultim a ceea ce am în cap este România, însă mai clar, poate fi Guvernul României - dacă este interesat, Administraţia Prezidenţială, partidele politice care se consideră pro-europene, societatea civilă, mass-media de bună credinţă, fie ea independentă sau legacy, new-media şi cel mai important, cu ajutorul tuturor celor de mai sus: cetăţeanul român.
În opinia mea vor trebui implicaţi toţi factorii care pot ajuta la oricare din etapele expuse mai sus. De la finanţare din partea marilor companii româneşti care vor să se implice în protejarea democraţiei, la specialişti ca Armand Goşu sau Cosmin Popa (printre foarte puţinii experţi în spaţiul ex-sovietic din România), la o colaborare cu toate partidele pro-europene, la o coalizare a societăţii civile şi o convergenţă înspre acţiuni clare;
- Creşterea gradului de expertiză cu privire la spaţiul rus. Ceea ce am observat în multe din discuţiile publice pe care le au puţinii noştri experţi este că România este prea puţin pregătită din punct de vedere al numărului de oameni care înţeleg spaţiul rus şi ex-sovietic şi influenţa lui asupra noastră, iar asta este în sine o vulnerabilitate. Pentru că nu ai cum să contracarezi un inamic, dacă nu-l cunoşti.
Pentru că dacă nu-l cunoşti, nu-i cunoşti nici capabilităţile (şi astfel le poţi estima greşit fie supra- fie sub-) şi nici vulnerabilităţile - de care trebuie profităm pentru a ne apăra interesele legitime stat.
- Creşterea cooperări între statele ţintă ale rusiei în domeniul dezinformării. Adică România-Ucraina-Republica Moldova-Georgia în principal. România ar fi net beneficiar dintr-o astfel de cooperare, care este necesară;
Lista nu este limitată la aceşti trei piloni" scrie, pe Facebook, Hossu.