Reuniunea Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale ICE a avut loc în Italia
alte articole
Astăzi, 13 iunie în Trieste, Republica Italiană, s-a desfăşurat reuniunea Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE). Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de către dl Eugen Carpov, Viceprim-ministru.
Reuniunea şi-a axat lucrările asupra priorităţilor importante de activitate ale iniţiativei, între care cooperarea pentru integrarea europeană a statelor ICE non-membre UE, facilitarea cooperării între macro-regiuni prin intermediul strategiilor macro-regionale, valorificarea potenţialului statutului de observator al ICE în cadrul Adunării Generale ONU în scopul consolidării cooperării cu Naţiunile Unite, precum şi colaborarea în zona ICE în baza Planului de Acţiuni al iniţiativei pentru perioada 2013-2015.
De asemenea, a fost aprobat bugetul fondului de cooperare ICE pentru anul 2013. Reuniunea ministerială ICE a fost precedată de reuniunea Comitetului Coordonatorilor Naţionali ICE, desfăşurată la data de 12.06.2012.
În discursul rostit, şeful delegaţiei moldoveneşti a exprimat aprecierea pentru succesele înregistrate pe durata preşedinţiei ucrainene ICE, menţionând că aceasta a contribuit la dinamizarea activităţilor şi sporirea vizibilităţii iniţiativei. Totodată, domnia sa a subliniat rolul ICE în calitate de platformă pentru promovarea obiectivelor naţionale strategice ale statelor membre, în cazul Republicii Moldova - integrarea europeană, democratizarea şi modernizarea ţării, restabilirea integrităţii teritoriale, precum şi consolidarea suveranităţii şi integrităţii acesteia.
În acest context, au fost reiterate progresele înregistrate de Republica Moldova pe dimensiunea integrării europene, în particular implementarea primei faze a Planului de Acţiuni R.Moldova-UE pentru liberalizarea regimului de vize, lansarea negocierilor pe marginea instituirii Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, precum şi prestaţia model a Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic.
La finalul reuniunii, a fost adoptat un Comunicat în care, între altele, a fost notată pozitiv adoptarea de către Republica Moldova a tuturor măsurilor legislative prevăzute de faza I a Planului de Acţiuni R.Moldova-UE privind liberalizarea regimului de vize, fiind exprimată speranţa că până la Summit-ul Parteneriatului Estic din 2013 negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, precum şi eventual cu alte state din cadrul Parteneriatului Estic vor fi finalizate.
În cadrul aflării sale la Trieste, dl Viceprim-ministru Carpov a avut, de asemenea, o întrevedere cu dl Constantin Grişcenco, Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, ţară care actualmente deţine Preşedinţia ICE. În cadrul dialogului, cei doi oficiali au exprimat satisfacţia cu privire la raporturile bilaterale existente, efectuând, totodată, un schimb de opinii pe marginea evoluţiei proceselor de integrare europeană în cele două state. Un subiect aparte l-a constituit procesul de reglementare a conflictului transnistrean.
Dl Viceprim-ministru a efectuat o trecere în revistă a progreselor înregistrate în domeniul respectiv, adresând interlocutorului solicitarea suportului consolidat al părţii ucrainene pentru procesul de reglementare, în contextul Preşedinţiei OSCE care urmează a fi preluată de către Ucraina în 2013