Rogozin: Diferendul transnistrean nu va fi soluţionat dacă Chişinăul decide unirea cu România

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.04.2012

Diferendul transnistrean nu va fi rezolvat dacă Chişinăul decide unirea cu România, întrucât nu doar Transnistria, ci şi alte regiuni din Republica Moldova nu vor dori să facă parte din România, a declarat Dmitri Rogozin, într-un interviu pentru Kommersant.

Potrivit emisarului special al Kremlinului pentru Transnistria, pentru ca ”Republica Moldova să rămână un stat integru”, autorităţile de la Chişinău trebuie să recunoască , în primul rând, ”Transnistria ca parte egală la dialog, în caz contrar nu poate fi vorba despre reconciliere”.

”În al doilea rând, cele două părţi trebuie să găsească un numitor comun cu privire la tragedia care a avut loc acum 20 de ani, să ofere explicaţii reciproce, să se clarifice ce s-a întâmplat. În al treilea rând, este nevoie de a crea condiţii economice normale pentru supravieţuirea ambelor maluri ale Nistrului. În al patrulea rând, trebuie să fie recunoscut rolul Rusiei, ca unica ţară care deţine autoritate politică şi militară în regiune. Şi să nu încerce să joace de-a şoarecele şi pisica, incluzând în calitate de mediatori părţile cărora nu le pasă de această regiune. Şi în al cincilea rând este, desigur, o înţelegere clară că viitorul stat comun poate fi format numai în baza unei federaţii sau confederaţii", a declarat vicepremierul rus, în cadrul unui interviu pentru publicaţia rusă Kommersant, citat de Unimedia.

Acum 6 ani, Rogozin declara că regiunea transnistreană trebuie inclusă în componenţa Federaţiei Ruse. Astăzi, oficialul rus spune că declaraţia sa va rămâne în vigoare, dacă Chişinăul va avea un curs unionist.

”Politicienii moldoveni trebuie să decidă cine sunt: moldoveni sau români. Dacă ei sunt români, în acest caz hotarele vor fi altele, iar declaraţia mea de acum şase ani rămâne în vigoare. Dacă sunt moldoveni, atunci vor da dovadă de maximă flexibilitate şi înţelepciune pentru a edifica împreună cu Transnistria un stat unic”, declară vicepremierul rus.

Acesta spune că diferendului transnistrean nu va fi soluţionat dacă Chişinăul va decide să se unească cu România. ”Dacă politicienii moldoveni sunt patrioţi ai Republicii Moldova, atunci are sens să discuţi cu ei despre posibilităţile de soluţionare a conflictului transnistrean. Dacă prioritatea lor este unirea cu România, atunci, cu toată dorinţa noastră de a-i ajuta să păstreze integritatea statului, acest lucru nu ne va reuşi. Nu doar Transnistria, dar şi posibil alte regiuni ale Republicii Moldova nu vor dori să facă parte din România şi eu declar asta foarte tranşant”, a mai spus Rogozin, adăugînd că există ”declaraţiile unioniste care se aud la Chişinău”, dar şi ”un şir de provocări care vin de la Bucureşti împotriva statalităţii Republicii Moldova”.

Totuşi, emisarul de la Kremlin susţine că părţile nu sunt deocamdată pregătite pentru a discuta aceste cinci subiecte, iar Rusia ar trebui să aibă o atitudine chibzuită, contribuind la soluţionarea conflictului prin relansarea economiei şi prin favorizarea dialogului. Potrivit lui Rogozin, statutul de ”republică nerecunoscută” rămâne deocamdată în vigoare.

Premierul Vlad Filat a declarat că federalizarea ţării nu este tocmai varianta optimă. Potrivit lui, Chişinăul va merge mai degrabă pe conferirea unui statut de autonomie largă Tiraspolului.

Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a declarat joi că este prematur pentru a discuta statutul regiunii transnistrene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor