Eugen Carpov la raport în Parlament

Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov. (PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)
Ana Chitoroagă
07.04.2012

Vineri, 6 aprilie, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a participat la în şedinţa specială a Legislativului, unde a ţinut un raport ce vizează regiunea transnistreană. După şedinţă, Marian Lupu a declarat că Parlamentul va vota, săptămâna viitoare, o decizie privind instituirea unei Comisii speciale, ce se va ocupa de dialogul cu aşa-zişii deputaţi ai sovietului suprem de la Tiraspol.

Totodată, şi componenţa Comisiei speciale parlamentare va fi votată la şedinţa următoare a Parlamentului. Potrivit lui Marian Lupu, partea transnistreană a acceptat iniţiativa Chişinăului, iar ”diplomaţia parlamentară” va permite o comunicare plenară între cele două maluri ale Nistrului.

Marian Lupu a precizat că această Comisie nu va substitui activitatea formatului de negocieri ”5 2” sau a altor comisii. „Am stabilit ca o dată, pe durata fiecărei sesiuni parlamentare, în Parlamentul de la Chişinău va avea loc o dezbatere, la care vor fi invitaţi responsabili pe problema transnistreană”, a adăugat Marian Lupu.

Mai mult, în cadrul şedinţei speciale a Parlamentului s-a discutat că Legislativul de la Chişinău va colabora cu Sovietul Suprem de la Tiraspol, sub egida Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Precizăm că după o pauză de 10 ani, Parlamentul s-a întrunit în şedinţă cu uşile închise, pentru a audia un raport cu privire la situaţia actuală şi perspectivele soluţionării conflictului transnistrean. Raportor a fost vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Potrivit preşedintelui fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, asemenea dezbateri ce avut loc ar trebui să devină o tradiţie. "Aceste dezbateri au fost utile şi ar trebui să devină o tradiţie, deoarece în ultimii 10 ani ele nu au avut loc. Ar trebui ca clasa politică de la Chişinău să fie un etalon de coeziune. În următorii ani malul drept să devină un model demn de urmat pentru cetăţenii de pe malul stâng", a conchis liberal-democratul.

În acelaşi timp preşedintele Socialiştilor, Igor Dodon, a rămas nemulţumit de modul în care decurge şedinţa închisă a Parlamentului privind problematica transnistreană. Socialistul a menţionat că a avut aşteptări mai mari de la Carpov şi nu înţelege de ce plenara a trebuit să aibă loc cu uşile închise. Dodon spune că a depistat anumite progrese, dar informaţia prezentată a fost cea pe care o cunoştea.

"Aşteptările au fost mult mai mari şi am aşteptat mai multe detalii şi soluţii, dar s-a prezentat o informaţie bine-cunoscută atât de cetăţeni, cât şi de mine. Trebuie să se vină şi cu soluţii concrete. De ce a trebuit să aibă un caracter închis, nu mi-e clar", a punctat Igor Dodon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor