Regimul chinez admite existenţa unei reţele naţionale de recoltare de organe

Echipament chirurgical pregătit pentru un transplant de rinichi. Autorităţile de la Beijing au recunoscut existenţa recoltării forţate de organe în China
Echipament chirurgical pregătit pentru un transplant de rinichi. Autorităţile de la Beijing au recunoscut existenţa recoltării forţate de organe în China (Brendan Smialowski / AFP / Getty Images)

Partidul Comunist Chinez (PCC) a recunoscut indirect că în China există la scară mare atât o reţea de recoltare a organelor vii cât şi o piaţă neagră de vânzare a lor, potrivit unui raport emis în 4 august pe canalul media de stat Beijing Times.

Raportul susţine că poliţia chineză a arestat 28 de bande implicate în extragerea de organe de la victime vii şi vânzarea lor pacienţilor prin intermediul spitalelor. Este pentru prima dată când Beijingul recunoaşte oficial existenţa recoltării forţate de organe în China, deşi subiectul fusese făcut public încă din anul 2006. La acel moment, ziarul The Epoch Times raporta despre faptul că lagărul de detenţie şi spitalele din provincia Liaoning erau implicate în traficul de organe de la practicanţii Falun Gong deţinuţi.

Ministerul Chinez al Securităţii Publice (MPS) a declarat că erau implicate 127 de persoane şi 18 medici, reprezentând 18 organizaţii din reţeaua recentă. Grupurile încarcerau victimele, apoi contactau spitalele pentru a compara ţesuturile victimelor cu ale pacienţilor care aşteptau transplanturi de organe, după care medicii le extrăgeau din corpurile victimelor, potrivit raportului.

Raportul preciza că reţeaua era răspândită în 18 provincii şi oraşe, inclusiv Beijing, Hebei, Anhui, Shandong, Henan şi Shaanxi. Un exemplu concret arăta că rinichiul unui tânăr era vândut cu 35.000 de yuani (5.500 USD), pentru care pacientul plătea în cele din urmă aproximativ 200.000 de yuani (31.000 USD).

În anul 2006, martorii au declarat că autorităţile comuniste jucau rolul de mediator între spitale şi penitenciare pentru recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong, fapt autorizat de PCC. De la începutul persecuţiei împotriva acestei discipline spirituale, în primele luni ale anului 1999, numărul transplanturilor de organe în China a crescut de cinci ori în perioada 2000 - 2006.

Recoltarea de organe pe viu a fost menţionată pentru prima dată în Raportul pe 2011 privind Drepturile Omului în China al Departamentului de Stat din SUA. La începutul acestui an o întrebare cu privire la implicarea în recoltarea de organe a fost adăugată la cererea tip pentru obţinerea vizei de non-emigrant pentru SUA, formularul DS-160.

Experţii în politica PCC declară că dezvăluirile tot mai multe, mai ample şi mai documentate privind recoltarea de organe din China au determinat regimul comunist să caute un ţap ispăşitor pentru crimele sale.

"Bandele criminale nu aveau cum să se ocupe singure de întregul proces", a menţionat comentatorul Heng He, un analist al postului TV de limbă chineză, cu sediul în New York, New Tang Dynasty Televizion (NTD). "Cu privire la transplanturile de organe trebuie să existe o organizaţie dornică să primească organele de la surse externe. Acestea sunt spitalele obişnuite; spitalele din China sunt adesea afiliate la agenţiile guvernamentale, militare, sau la agenţiile de poliţie. Transportul organelor în sine are nevoie de timp, iar organele trebuie să fie furnizate proaspete. Acest lucru nu poate fi rezolvat cu mijloace comune de transport."

Începând din luna februarie a acestui an, când şeful poliţiei din Chongqing, Wang Lijun, a fugit la Consulatul SUA şi a dezvăluit implicarea lui în organizarea recoltării de organe, regimul a început să ia măsuri drastice împotriva vânzărilor de organe.

"Partidul Comunist Chinez doreşte să se elibereze de aceste crime", a declarat Heng. "Nu vrea să-şi asume responsabilitatea. De ce i s-a permis acum Ministerului de Securitate Publică să deschidă acest caz? Este foarte probabil ca ei înşişi să facă parte din sistemul criminal, iar acum au expus o parte din lucrurile pentru care sunt responsabili."

În luna martie, regimul promitea să încheie cu recoltarea de organe de la prizonieri în termen de cinci ani.

"Înainte, Partidul Comunist nu a recunoscut că organele erau de la prizonierii executaţi. Apoi, a considerat că a folosi prizonierii executaţi ar putea fi cel mai puţin rău dintre păcatele ce le-a comis, astfel încât a început să admită că au fost organe de la prizonierii executaţi", a declarat analistul NTD dr. Jason Ma pentru Sound of Hope Radio Network.

El a continuat: "Cu toate acestea, statisticile referitoare la organele transplantate nu au fost corecte. Deci care sunt restul de surse de organe? Regimul speră că oamenii îşi vor concentra atenţia pe cazurile individuale, cum ar fi cazurile de persoane fără adăpost cărora le sunt recoltate organele".