"Respect şi responsabilitate" pentru medicii români
alte articole
Eugen Nicolăescu, Ministrul Sănătăţii i-a asigurat joi pe medicii care de două zile protestează în faţa Ministerului Sănătăţii pentru salarii decente şi alocarea a 6% din PIB sistemului medical, că vor fi "trataţi cu respect şi responsabilitate" de el, de premierul Ponta şi de colegii săi din executiv. Având în vedere complexitatea cererilor medicilor din România, care depăşesc sfera competenţei Ministerului Sănătăţii, Nicolăescu i-a invitat, joi, pe reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sănătate la discuţii extinse, cu factori responsabili din Guvern.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, reprezentanţii medicilor şi ai executivului au convenit ca discuţiile să aibă loc duminică, 22 septembrie, ora 11,00, la sediul Ministerului Sănătăţii. Sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi ai ministrului delegat pentru Buget şi ministrului delegat pentru Dialog Social.
Până atunci, ministrul îi roagă pe medicii care pichetează de două zile la Ministerul Sănătăţii "să îşi menajeze eforturile" şi să se concentreze la munca lor.
Cât timp avem dialog, menajaţi-vă eforturile că aveţi destul de făcut treabă la spitale şi în general, sunt convins de asta. Eu încerc să vă asigur de bună credinţă şi în clipa în care vom termina discuţiile, până miercuri, joia viitoare, menajaţi-vă eforturile. După aceea, sigur, sunteţi liberi să faceţi ce vreţi, că dvs. decideţi. Nu decid eu pe modalităţile pe care dvs. le alegeţi", a precizat Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a avut deja joi, o primă rundă de contacte cu reprezentanţi ai medicilor care, de două zile, protestează în faţa Ministerului Sănătăţii cerând măriri salariale şi 6% din PIB-ul ţării, pentru Sănătate. Medicii mai cer Guvernului "o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică acestui sistem, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi".
Nicolaăescu a admis joi că "medicii rezidenţi o duc foarte rău" şi i-a informat pe medici "că se fac eforturi pentru o reaşezare graduală a grilei de salarizare, informându-i că a cerut implicarea primului ministru şi a colegilor din guvern pentru soluţionarea problemelor din sistemul medical. Pentru a putea susţine cererile doctorilor în faţa premierului şi a colegilor din Guvern, Nicolăescu a cerut protestatarilor un dosar cu toate revendicările, transmise oficial. El i-a asigurat că săptămâna viitoare va prezenta în Guvern o informare cu stadiul negocierilor.
Eu am cerut ieri primului ministru o împuternicire specială pentru discuţie cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor - pentru că e o decizie care nu aparţine numai de Ministerul Sănătăţii. Grila de salarizare pentru personalul medical - de ea este responsabil, după cum ştiţi, Ministerul Muncii - noi încercăm să o reaşezăm puţin, nu ştiu dacă o să reuşim toată legea 284 să o aplicăm imediat, dar poate gradualizat, poate prin nişte etape putem să o facem. De aceea eu cred că dacă de sâmbătă ne aşezăm la masa, să încercăm să identificăm perioadele pe care să le acceptăm de comun acord - iar după aceea cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor să găsim soluţiile...", a precizat ministrul.
Nicolăescu le-a mai reamintit medicilor "ca şi-a concentrat eforturile asupra reformei sistemului sanitar", menţionând proiectele de lege menite să "reformeze" sistemul medical, aflate în dezbatere publică. Nicolaescu a ţinut să menţioneze că până acum au avut loc cinci dezbateri publice, precizând că vineri vor mai avea două întâlniri, una la Oradea şi una la Timişoara.
Ministrul şi-a reiterat invitaţia la dialog, precizând că mare parte din problemele legate de salarizarea medicilor ies din sfera competenţelor Ministerului Sănătăţii, procentul din PIB care urmează să fie alocat sănătăţii depinzând de Guvern şi de Premier. Nicolăescu a afirmat că el, ca ministru îşi doreşte o salarizare decentă pentru medicii din sistem (în prezent, un medic la început de carieră câştigă 850 de ron).
"Săptămâna viitoare ne vom întâlni din nou cu reprezentanţii dvs la nivel naţional ca să dăm o formă finală acestor proiecte de lege. Unele dintre ele sunt exact ceea ce dvs. doriţi prin ceea ce acum protestaţi. Altele nu cred că îşi vor putea găsi o soluţionare astăzi sau mâine, cum ar fi de exemplu finanţarea cu 6% din PIB pentru sănătate. Vă daţi seama ca şi eu îmi doresc asta. Dacă am avea o asemenea finanţare şi viaţa mea ar fi mai uşoară, pentru că dvs v-ar fi mai bine, oamenilor le-ar fi mai bine şi criticile ar fi mai puţine către noi. Deci şi eu îmi doresc asta, numai că va trebui să vedem - şi de aceea cred că e nevoie să ne aşezăm la masa", a mai declarat ministrul.
"Sunt absolut convins că îmbinând şi continuând reforma, atât a sistemului public, cât şi a sistemului privat de sănătate, vom reuşi să avem rezultate în viitor." - Victor Viorel Ponta
"Respect şi responsabilitate"
Premierul Victor Ponta, aflat într-o vizită oficială la Ankara, a fost informat despre protestele medicilor români şi a luat deja o poziţie în acest sens.
Nu a oferit soluţii pentru creşterile salariale solicitate de medici şi nici pentru creşterea procentului din PIB alocat medicinei, în schimb a făcut lumină în ceea ce priveşte declaraţiile făcute de preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Peretianu, care, joi, a afirmat că Ministrul Sănătăţii este de partea medicilor şi le-ar fi cerut doctorilor să iasă în stradă, pentru a avea argumente să le susţină interesele în guvern:
"Ministrul chiar ne-a spus la un moment dat: dacă voi nu ieşiţi în stradă, dacă nu cereţi, eu nu am cum să mă duc la guvern să cer. Ieşiţi ca să am motive", a declarat joi Dan Peretianu, precizând că cei care blochează creştea salariilor medicilor sunt cei de la Ministerul de Finanţe, "unde se trag o mulţime de sfori".
De la Ankara, Ponta s-a adresat presei din România declarând "că nu crede informaţiile potrivit cărora ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, le-ar fi cerut medicilor să protesteze pentru a putea astfel să ceară mai mulţi bani la rectificarea bugetară".
"Am verificat informaţia, nu este adevărată", a declarat Ponta pentru Agerpres.
Referitor la măsurile concrete ce vor fi adopate pentru a rezolva drama sub-finanţării sistemului medical românesc, Ponta spune: "Sunt absolut convins că îmbinând şi continuând reforma, atât a sistemului public, cât şi a sistemului privat de sănătate, vom reuşi să avem rezultate în viitor."