"Ministerul Sănătăţii are foarte puţine pârghii de control", susţine ministrul Nicolăescu

Ministerul Sănătăţii a rămas cu foarte puţine pârghii de control, în urma descentralizării, şi cu multe atribuţii şi instrumente "amputate", precizând că legislaţia trebuie modificată, a declarat duminică ministrul Eugen Nicolaescu.
Eugen Nicolăescu (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
14.04.2013

Ministerul Sănătăţii a rămas cu foarte puţine pârghii de control, în urma descentralizării, şi cu multe atribuţii şi instrumente "amputate", precizând că legislaţia trebuie modificată, a declarat duminică ministrul Eugen Nicolăescu.

Printre altele, Nicolăescu a vorbit despre priorităţile sale ca ministru al Sănătăţii, subliniind că prima şi cea mai importantă pentru anii viitori ar fi schimbarea finanţării.

"Dacă nu vom reuşi să aducem bani mai mulţi, să îi controlăm mai bine, atunci probabil că tot ce am face am face degeaba", a declarat ministrul duminică, la Pro TV.

Ministerul Sănătăţii are pârghii de control foarte puţine, în opinia lui Nicolaescu, care a arătat că din 2009, şi mai departe, în 2010, când s-au făcut "aşa numitele descentralizări", adică transferul de unităţi sanitare către autorităţile locale, au fost transferate, de fapt, proprietatea şi managementul, iar ministerul a rămas "spectator".

"Nu neapărat că mă nemulţumeşte. E o constatare, pe de o parte, şi pe de altă parte, sigur că trebuie să lucrăm pe actele normative, ca să îi dăm ministerului cele trei competenţe importante pe care le are, până la urmă, orice minister din lumea asta: să facă legislaţie, să facă politici publice şi să controleze modul în care ele se aplică. Noi am rămas mai mult cu responsabilitatea, din păcate. Dacă vă uitaţi, când apare ceva, undeva în ţara asta, Ministerul Sănătăţii şi ministrul sunt vinovaţi, deşi nu au nicio treabă", a afirmat ministrul.

În aceste condiţii, este clar că trebuie făcute modificări în legislaţie, a mai declarat Eugen Nicolăescu.

"Eu nu spun să centralizezi, eu spun să poţi să-ţi realizezi atribuţiile pe care le ai. Astăzi, ministerul este cu foarte multe atribuţii, dar cu instrumente amputate", a precizat demnitarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor