Demersuri pentru oprirea recoltării de organe în China
alte articole
Rezoluţie a Camerei Reprezentanţilor SUA
WASHINGTON - Congresmanii americani Ileana Ros-Lehtinen şi Robert Andrews au introdus joi Rezoluţia nr. 281 a Camerei Reprezentanţilor în Comisia pentru afaceri externe. Rezoluţia solicită Chinei să înceteze imediat practica de recoltare de organe de la deţinuţii săi, în special de la prizonierii de conştiinţă Falun Gong şi de la "membrii altor grupuri minoritare etnice şi religioase".
Rezoluţia cere ca guvernul SUA să condamne abuzurile Chinei cu privire la transplanturile de organe; o anchetă din partea Departamentului de Stat cu privire la practicile de transplanturi de organe în China şi urmărirea penală a celor responsabili; încetarea persecuţiei conduse de 14 de ani împotriva Falun Gong; emiterea unei avertizări de călătorie pentru cetăţenii americani care călătoresc în China pentru transplant, prin care aceştia să fie informaţi că organele folosite pot proveni de la prizonierii de conştiinţă; condamnarea de către guvernul Statelor Unite a abuzurilor Chinei în domeniul transplantului de organe, interzicerea intrării în Statele Unite a persoanelor care au participat la transplanturi de ţesuturi şi organe umane lipsite de etică, şi urmărirea penală a unor astfel de persoane care s-ar putea afla în Statele Unite.
În zilele următoare, este de aşteptat ca rezoluţia să primească mai multe susţineri. După discuţii şi posibile modificări, rezoluţia va fi votată în Comisia pentru afaceri externe, şi dacă este aprobată, aceasta va fi înaintată purtătorului de cuvânt John Boehner, care va programa votarea sa în Camera Reprezentanţilor.
Recoltarea de organe au fost menţionată pe scurt în Rezoluţia nr. 605, adoptată în 2010, care a cerut Chinei să înceteze campania de persecuţie şi tortură împotriva practicanţilor Falun Gong. Rezoluţia nr. 281 merge mult mai departe. În aproximativ cinci pagini de clauze explicative detaliate, se arată că în China au loc abuzuri sistematice în ceea ce priveşte transplanturile de organe
Rezoluţia afirmă că motivul de îngrijorare îl reprezintă "rapoartele persistente şi credibile privind recoltarea sistematică şi neconsimţită de organe de la prizonieri de conştiinţăiar apoi prezintă un rezumat al dovezilor care arată că majoritatea cazurilor de recoltare de organe au legătură cu campania de persecuţie şi "eradicarea practicii Falun Gong, care a început în iulie 1999.
Rezoluţia arată că "numărul de operaţii de transplant de organe din China a crescut semnificativ după 1999, ceea ce corespunde cu începutul persecuţiei împotriva Falun Gong."
Rezoluţia afirma că practicanţii au fost trimişi în "lagăre de reeducare prin muncă, centre de detenţie şi închisori, unde tortura şi abuzul sunt o rutină", unde "prizonierii de conştiinţă Falun Gong sunt majoritari ca număr, şi s-a afirmat că aceştia primesc cele mai lungi pedepse şi cel mai rău tratament”.
Rezoluţia mai notează că practicanţii Falun Gong aflaţi în detenţie sunt examinaţi din punct de vedere medical, ceea ce nu se întâmplă în cazul celorlalţi deţinuţi, scopul examinărilor părând a fi evaluarea stării de sănătate a organelor vitale ale practicanţilor şi a posibilităţii folosirii lor pentru recoltarea de organe.
Rezoluţia se referă de asemenea la probele furnizate de investigatori sub acoperire, care au telefonat la 17 de spitale din China în 2006. Medicii au recunoscut că au folosit sau că ar putea obţine organe vitale de la practicanţi Falun Gong. Unele dovezi au indicat complicitatea instanţelor locale şi a poliţiei în obţinerea de organe.
Transcrierile şi înregistrările audio ale conversaţiilor dintre investigatorii sub acoperire şi înalţi funcţionari ai Partidului Comunist Chinez, făcute publice în luna mai 2012 de Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei împotriva Falun Gong (WOIPFG) sunt de asemenea menţionate de rezoluţie. Conversaţiile atestă faptul că mai mulţi oficiali "au indicat că autorităţile centrale au cunoştinţă sau sunt implicate în recoltarea de organe de la prizonieri Falun Gong", se afirmă în rezoluţie.
Rezoluţia face referire la rezultatele investigatorului Ethan Gutmann, care a estimat că 65.000 de practicanţi Falun Gong ar fi fost ucişi pentru organele lor în anii 2000-2008.
Rezoluţia arată că fostul ministru adjunct al sănătăţii al Chinei a recunoscut că 90 la sută din organele folosite pentru transplanturi provin de la prizonierii executaţi. "Practica folosirii de organe de la deţinuţi reprezintă o încălcare a liniilor directoare ale eticii medicale", notează rezoluţia.
Spitalele din China îşi fac publicitate că timpul de aşteptare pentru transplanturi de rinichi şi ficat este de 2 până la 4 săptămâni; transplanturile de inimă sunt programate în trei săptămâni, se susţine în rezoluţie. "Timpul scurt de aşteptare poate fi explicat cel mai bine prin existenţa unui mare grup de donatori vii ale căror organe pot fi recoltate la cerere".
Rezoluţia oferă un scurt rezumat al mărturiei date de către medicul chinez Wang Guoqi în iunie 2001, în faţa Subcomisiei pentrurelaţii internaţionale, organizaţii internaţionale şi drepturile omului din cadrul Camerei Reprezentanţilor. Wang a mărturisit că "spitalele din China au lucrat în complicitate cu organele de securitate ale statului pentru a extrage organe de la prizonierii executaţi fără acordul scris al donatorilor de organe, şi că aceste transplanturi au fost o sursă profitabilă de venit".