Nicolăescu discută cu protestatarii din domeniul sanitar
alte articole
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu a ieşit în faţa Ministerului pe care îl conduce, pentru a discuta cu sutele de medici care protestează, cerând mărirea salariilor de mizeri plătite de statului român. Medici din 7 judeţe au venit să ceară măriri salariale şi alocarea a 6% din PIB, pentru Sănătate. Dacă revendicările lor nu se vor rezolva, urmează proteste de amploare în toată ţară şi o grevă generală în noiembrie, în sistemul medical.
Înainte de discuţiile cu protestatarii, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu a declarat:
"Nu se poate vorbi de alocarea a 6% din PIB", a declarat el, afirmând că nu e supărat pe medici, este dreptul lor să protesteze. Cât despre salarii, s-ar putea ca medicilor rezidenţi să li se acorde măriri salariale între 2 şi 20% în acest an.
Doctorii nu au pretenţia să li se dea salarii ca în Germania sau Franţa, a declarat Dan Peretianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor, într-un interviu acordat joi pentru ziare.com însă cer ca salarizarea lor să fie conformă raportul cerut de directivele europene faţă de salariul mediu pe economie:
"În urmă cu doi ani, Federaţia Europeană a Sindicatelor Medicilor a dat o rezoluţie adoptată de comisia de specialitate din Parlamentul European, în care se spune că un medic stagiar trebuie să aibă 2-3 salarii medii din economia ţării în care lucrează. În condiţiile în care salariul mediu net pe economie în România este de 1.600 de lei, un medic stagiar ar trebui să câştige cam 3.200 de lei", a explicat Peretianu
În prezent, un medic la început de carieră câştigă, în România, 840 de lei.
Preşedintele Camerei Federative a Medicilor consideră că salarizarea foarte modestă a medicilor, politică de stat a actualului guvern, este o acţiune deliberată, de origine sovietică: "În 1947-48, a existat o directivă NKVD de la sovietici care a spus: nu daţi salarii la doctori şi profesori, obligaţi-i să ia mită ca să-i puteţi controla ca elite ale societăţii!"
Cu tristeţe, Peretianu vorbeşte despre tragismul realităţii care a făcut din medici o paria a sistemului social :"Lucrurile sunt complexe şi trenează demult. Am primit de la un prieten din Marea Britanie primul program de analiză a sistemului sanitar realizat în România, în 1991-1992. Un program finanţat de Banca Mondială şi realizat cu ajutor unor experţi britanic. Ei bine, acest material foarte gros care analizează sistemul de acum 20 de ani este perfect valabil şi astăzi. Suntem exact ca atunci. Nu s-a schimbat mare lucru în privinţa veniturilor medicilor."
Doctorii nu sunt (foarte) supăraţi pe ministrul lor. Eugen Nicolaescu este (oarecum) de partea medicilor care cer salarii mai mari.
"În 1947-48, a existat o directivă NKVD de la sovietici care a spus: nu daţi salarii la doctori şi profesori, obligaţi-i să ia mită ca să-i puteţi controla ca elite ale societăţii!" - Dan Peretianu
"Ministrul chiar ne-a spus la un moment dat: dacă voi nu ieşiţi în stradă, dacă nu cereţi, eu nu am cum să mă duc la guvern să cer. Ieşiţi ca să am motive", a declarat Dan Peretianu, precizând că cei care blochează creştea salariilor medicilor sunt cei de la Ministerul de Finanţe, unde se trag o mulţime de sfori.
Peretianu acuză guvernul că alocă prost resursele de la buget. Medicii cer o repartiţie corectă a banilor, cer astfel încât doctorii să aibă salariile corect corelate cu cele ale altor categorii sociale.
"De exemplu, în Franţa, un judecător are 10 mii de euro, un doctor are 11 mii de euro. În Anglia, un judecător are 8.000 de lire, un medic are 10 mii de lire. La noi un judecător stagiar are 7.000 de lei, iar un medic stagiar 700 de lei." a exemplificat, în sprijinul afirmaţie sale medicul român.
"Societatea romanească trebuie să reconsidere modul de alocare a banilor pentru sănătate. Nu e treaba noastră, de unde şi cum. Noi vrem ca 6% din PIB să aibe Sănătatea, Educaţia, nu alţii care ar trebui să aibă 2%."
Întrebat dacă medicii vor declanşa greva generală în cazul în care negocierile cu Ministerul Sănătăţii nu vor da rezultate, Peretianu a declarat:
"Protestele sunt graduale, dar este posibil să ajungem şi acolo [grevă generală]. Culmea este că ne înţelegem bine cu Nicolaescu, el este oarecum de partea noastră."