Medicii cer ieşirea din ipocrizie a guvernanţilor români
alte articole
Vasile Astărăstoae, Şeful Colegiului Medicilor din România, le cere guvernanţilor să iasă din ipocrizie şi să dea legi cu adevărat eficiente pentru rezolvarea problemelor din domeniul medical.
Joi, în cadrul dezbaterii regionale organizate la Iaşi, ministrul sănătăţii Eugen Nicolaescu a fost asaltat de medicii care i-au cerut să prezinte în Guvern problemele reale din sistemul sanitar şi să solicite finanţare adecvată pentru medici, spitale etc. Mediafax a făcut publice extrase din dialogul dintre ministru şi medicii ale căror interese le reprezintă în Guvern.
La discuţii au fost prezenţi manageri de spitale publice şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Caselor de Asigurări de Sănătate, Colegiului Medicilor, Colegiului Medicilor Dentişti, Colegiului Farmaciştilor, Sindicatului Sanitas, direcţiilor de Sănătate Publică etc.
În centrul discuţiilor au fost restructurarea sistemului sanitar, proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile publice cu paturi, legea răspunderii civile a personalului medical (malpraxis) şi proiectul de modificare a statutului spitalelor.
În vară, la scurtă vreme după ce Ministerul Sănătăţii a făcut public proiectul de lege privind reforma sistemului sanitar, nemulţumiţi de măsurile propuse de guvernanţi, medicii au anunţat proteste în această toamnă dacă problemele lor nu vor fi rezolvate la nivel de guvern. Vasile Astărăstoae, a redeschis subiectul, atrăgându-i atenţia lui Nicolaescu că i se cere mai multă implicare atât lui cât şi guvernului, în ansamblul său.
"Oamenii din sistem au îngrijorări justificate şi vă cer să nu mai folosiţi sintagma reformă, pentru că oamenii s-au săturat de acest termen, ci să vorbiţi de eficientizare. Nu suntem împotriva Ministerului Sănătăţii, dar vă rog să spuneţi apăsat în guvern să se termine cu ipocrizia, astfel încât bunele intenţii să se reflecte şi în buget sau în actele normative", i-a cerut Vasile Astărăstoae, ministrului Nicolaescu.
În replică, Nicolaescu a declarat "că este un susţinător al formelor de manifestare, dar că atunci când stai la masa dialogului nu trebuie să faci presiuni şi să ameninţi."
"Veţi vedea şi poziţia mea din guvern atunci când se vor desecretiza stenogramele guvernului", i-a mai spus ministrul lui Astărăstoae.
Prreşedintele Colegiului Medicilor a atins şi subiectul fierbinte al salariilor mici ale rezidenţilor, reproşându-le guvernanţilor felul în care direcţionează banii de la buget:
"Văd că măriţi salariile primarilor, se găsesc bani la guvern, dar vrem ca medicii să rămână în ţară cu lefuri de 800 de lei. Ministerul Finanţelor poate găsi bani pentru a creşte veniturile rezidenţilor. Dacă nu găseşte soluţii, atunci ministerul nu reprezintă această ţară. Guvernul să ne spună clar că sănătatea nu e o prioritate naţională", a spus Vasile Astărăstoae.
"Văd că măriţi salariilor primarilor, se găsesc bani la guvern, dar vrem ca medicii să rămână în ţară cu lefuri de 800 de lei. Ministerul Finanţelor poate găsi bani pentru a creşte veniturile rezidenţilor. Dacă nu găseşte soluţii, atunci ministerul nu reprezintă această ţară. Guvernul să ne spună clar că sănătatea nu e o prioritate naţională", a spus Vasile Astărăstoae.
Nicolaescu i-a mai reamintit lui Astărăstoae că este singurul ministru al Sănătăţii care a triplat lefurile rezidenţilor - în perioada 2006-2008- în timp ce miniştrii care l-au succedat au redus din salariile mărite de el.
"Mă lupt, voi transmite în guvern, domnule Astărăstoae", l-a asigurat Eugen Nicolaescu pe Astărăstoae de sprijinul său.
Dialogul s-a încins când Viorel Tănase, liderul Sanitas Iaşi, l-a criticat dur pe ministrul Sănătăţii, acuzându-l că îşi schimbă discursul în funcţie de interlocutor şi că intenţia Ministerului Sănătăţii de a restructura direcţiile de sănătate judeţene este abuzivă: "DSP-urile nu sunt unităţi comuniste, domnule Nicolaescu".
Tănase a mai precizat că sindicatele nu sunt de acord cu faptul că unele spitale ar putea fi transformate în ONG-uri şi a cerut să nu se mai facă experimentele pe spitale:
"Veniţi cu tot felul de lucruri şi stricaţi ce este acum", l-a acuzat Tănase pe Nicolaescu care a replicat dur, la rândul său:
"Faceţi o critică chioară. Vă iau microfonul. Arătaţi ce nu este în neregulă", l-a provocat Eugen Nicolaescu pe Tănase, adăugând că în perioada 2010-2012, când s-au tăiat salariile "nu l-a auzit pe şeful Sanitas Iaşi."
Dezbaterile au durat aproape trei ore şi s-au desfăşurat la sediul Prefecturii din Iaşi.