Republica Moldova va fi susţinută de România în modernizarea sistemului energetic naţional
alte articole
Aspectele colaborării bilaterale în domeniul energetic, implementarea proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre Republica Moldova şi România au fost discutate la 25 august, la Chişinău de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, cu ministrul Energiei al României, Victor Vlad Grigorescu.
În cadrul discuţiilor, Octavian Calmîc şi Victor Grigorescu au apreciat evoluţiile din ultima perioadă de timp în direcţia respectivă, în special după reuniunile Grupului comun de lucru în domeniul energiei din cadrul Comisiei interguvernamentale România – Republica Moldova, unde au fost stabilite obiective concrete de implementare a proiectelor de interconexiune.
Cei doi miniştri au menţionat că un pas important în realizarea celor două proiecte de interconexiune este semnarea acordurilor de cooperare între Moldelectrica şi Transelectrica în domeniul energiei electrice, care presupune lucrări de investiţii pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, acordarea de asistenţă tehnică prin punerea la dispoziţie de experţi şi specialişti de înaltă calificare, precum şi dintre companiile Transgaz S.A. şi Vestmoldtransgaz în domeniul interconectării de gaze naturale, transmite Ministerul Economiei.
Miniştrii Octavian Calmîc şi Victor Grigorescu au convenit ca în timpul apropiat să fie elaborat un plan comun, care să includă mai multe activităţi bilaterale de cooperare în domeniul energetic, inclusiv prin iniţierea unor proiecte investiţionale în sistemul energetic al Republicii Moldova cu participarea companiilor din România. Ministrul Grigorescu a menţionat că România va susţine eforturile Republicii Moldova în modernizarea şi crearea unui sistem energetic eficient, care să corespundă standardelor europene.
Notabil este faptul că la începutul lunii iulie a.c., specialista în politici energetice Otilia Nuţu a avertizat într-un articol pentru Contributors, indiferent cine ar fi la guvernare, pro- sau anti-europeni, Rusia are o pârghie foarte puternică de a influenţa deciziile politice în Moldova: cu 65% din PIB-ul Moldovei bani de încasat, ar putea executa în orice moment o parte a datoriei, preluând controlul asupra oricăror active. Ca urmare, găsirea unor alternative pe energie e cel mai important lucru pe care l-ar putea face România pentru Moldova.
Ea observă că este ”neclar acum în ce măsură actualul guvern este interesat să finalizeze infrastructura prin care România să poată să livreze într-adevăr energie electrică şi gaze către Moldova”.
La începutul lunii martie a.c. şi expertul în energetică de la Institutul de Reforme şi Politici Europene, Sergiu Tofilat a menţionat că “cetăţenii Republicii Moldova sunt obligaţi de Guvernul Filip să finanţeze separatismul din Transnistria. Este cunoscut deja faptul că locuitorii regiunii din stânga Nistrului nu achită consumul de gaze naturale exportate de Gazprom, acesta fiind inclus în preţul achitat de locuitorii RM”.