Protest în Hong Kong împotriva restricţiilor electorale impuse de China

Sute de manifestanţi au mărşăluit în Hong Kong împotriva interzicerii candidaturilor a şase persoane la viitoarele alegeri. Manifestanţii sunt îngrijoraţi din cauza interferenţei Chinei în problemele oraşului.
Protest în Hong Kong împotriva amestecului Chinei în problemele politice ale oraşului, 21 august 2016.
Protest în Hong Kong împotriva amestecului Chinei în problemele politice ale oraşului, 21 august 2016. (Captură Foto)

Câteva sute de manifestanţi au mărşăluit prin Hong Kong duminică împotriva unei interdicţii aplicate în cazul a şase candidaţi care au dorit să participe la alegerile legislative de la începutul lunii septembrie. Protestul este un semn al furiei tot mai puternice a locuitorilor faţă de interferenţa Chinei în problemele politice ale oraşului.

Candidaţilor li se interzice să participe la alegeri pentru că au susţinut separarea de China, care a preluat conducerea asupra Hong Kong-ului în 1997 de la Marea Britanie, pe baza unui acord care oferă oraşului o semiautonomie.

Unii dintre candidaţii restricţionaţi au făcut apel pentru independenţă şi reunificarea cu Marea Britanie.

Manifestanţii au mărşăluit şi au scandat slogane precum “Dă-mi înapoi alegerile corecte!” sau “Apărăm libertatea de exprimare” şi au afişat bannere pe care erau scrise mesaje precum “Fără cenzură politică!” sau “Aveţi grijă! Alegeri în stil iranian au loc în Hong Kong!”.

Criticii deciziei susţin că acesta este cel mai recent semn al interferenţei Beijingului în problemele oraşului – o interferenţă care cuprinde totul, de la mass media şi educaţie până la politică. Refuzul Chinei de a oferi o democraţiei deplină oraşului a dus la proteste masive în 2015 şi la apeluri tot mai puternice pentru separare.

“Sper că oamenii sunt conştienţi de restricţionarea politică. Fiecare locuitor din Hong Kong ar trebui să fie îngrijorat de acest lucru din cauza pagubelor aduse statului de drept, precum corectitudinii alegerilor”, a declarat organizatorul protestului Jimmy Sham Tsz-kit, de la Civil Human Rights Front.

Organizatorii au declarat că cel puţin 1.300 de manifestanţi au participat la protest, pe când poliţia a susţinut că numărul a fost de aproximativ 760.