Republica Moldova marchează 26 de ani de independenţă
alte articole
Republica Moldova marchează astăzi 26 de ani de independenţă, iar cu această ocazie sunt planificate evenimente cultural-artistice, organizate concomitent la Chişinău, Bălţi, Orhei, dar şi în raioanele ţării.
Manifestaţiile din Chişinău au început la ora 8.30 cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare apoi la Complexul memorial “Eternitate”, sub acompanimentul muzicii orchestrei prezidenţiale, urmând apoi discursurile oficialilor.
Primii care au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare au fost Igor Dodon, Andrian Candu şi Pavel Filip. Aceştia au fost urmaţi de miniştri, deputaţii din actualul Parlament şi reprezentanţii misiunilor diplomatice de la Chişinău.
Pe parcursul zilei, cei care vor merge în centrul Capitalei vor putea vedea parada portului popular, un târg al meşterilor populari dar şi evoluţia mai multor artişti de muzică populară din R. Moldova.
Seara, va răsuna muzica artiştilor din România. Smiley si trupa Holograf vor distra moldovenii începând cu ora 19.00, iar renumitul DJ moldovean Andrew Rayel va mixa pe scena din PMAN la un Laser Show.
Ziua Independenţei va fi sărbătorită şi la Orhei, cu un show aviatic, iarmaroc, dar şi prestaţii artistice. Pe scenă vor urca membrii trupei de la Carla’s Dreams şi soţia lui Ilan Şor, Jasmin. În timp ce artiştii vor cânta, orheienii se vor delecta cu cârnăciori pe gratis. Anul acesta primarul de Orhei, Ilan Şor, va participa la manifestaţii fiind eliberat din arest la domiciliu.
La Bălti, primarul Renato Usatîi - care va lipsi de la eveniment fiind dat în urmărire internaţională - a invitat-o să cânte pe Sofia Rotaru din Federaţia Rusă.
Notabil este faptul că Uniunea Pensionarilor din Moldova a decis să sărbătorească independenţa organizând o acţiune de protest pentru a cere autorităţilor majorarea pensiilor. Organizatorii susţin că în cei 26 de ani de independenţă nu s-a făcut nimic pentru a schimba nivelul de trai al populaţiei. Ei au făcut apel la toţi cetăţenii R. Moldova să fie solidari cu cele peste jumătate de milion de persoane în vârstă, care primesc pensii mai mici decât minimul de existenţă.
Urmând exemplul altor republici, Republica Moldova a adoptat Declaraţia de Independenţă la 27 august 1991 şi a încetat să mai fie controlată de Kremlin.