Concertul lui Dodon din PMAN, văzut ca o sfidare a adevărului istoric şi a bunului-simţ
alte articole
Vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova Iurie Leancă se declară a fi împotriva manifestaţiei culturale organizate de şeful statului în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău (PMAN) cu ocazia aniversării Operaţiunii Iaşi-Chişinău. Politicianul aminteşte că în această tragedie au decedat 121.502 de persoane iar peste 253.000 de oameni au dispărut din toate taberele implicate. Din acest motiv, Leancă solicită cetăţenilor să nu participe la concertul organizat de Igor Dodon menţionând că evenimentul ar fi o sfidare, atât a adevărului istoric, cât şi a bunului-simţ.
”În această zi cu adevărat de doliu, noi, în loc să comemorăm persoanele căzute, să reflectăm asupra acestor evenimente tragice care au dus la moartea atâtor oameni, Dodon face concerte grandioase din resurse necunoscute”, a adăugat fostul premier.
Notabil este faptul că după depunerea de flori la Complexul Memorial ”Eternitate”, întrebat de unde are bani pentru organizarea concertului, Igor Dodon a răspuns că este un preşedinte care face foarte multe lucruri pentru oameni, prin acţiuni de binefaceri, organizări de evenimente festive la anumite date importante.
De menţionat că şi Clubul Istoricilor din R. Moldova (CIRM) a condamnat festivitatea care urmează să aibă loc în seara zilei de 24 august în PMAN. ”CIRM se pronunţă categoric împotriva unor astfel de manifestări respingătoare („dansuri pe morminte”), organizate de preşedintele Igor Dodon. Cerem partidelor politice din RM să protesteze împotriva dezmăţului socialist. Rugăm cetăţenii RM să conştientizeze sensul acestor „evenimente” dodoniste şi să acţioneze conform îndemnului inimilor şi conştiinţei lor.”
”La grandiosul concert din Piaţa Marii Adunări Naţionale, alături de Orchestra prezidenţială, va evolua corul arhieresc de la Mănăstirea Curchi. Nu este pentru prima dată când Biserica ortodoxă pro-Kremlin se implică în manifestări politice: în loc să aprindă lumânări în biserici şi să ţină slujbe de pomenire pentru cei morţi într-un război blestemat de toată lumea, iată că cinstitele feţe bisericeşti vor interpreta melodia „Smugleanka, moldavanca” – un cântec cu îndemnuri expansioniste din 1940 care a anticipat raptul sovietic al Basarabiei, nordului Bucovinei, Ţinutului Herţa”, au adăugat istoricii.
În context, istoricul Octavian Ţîcu susţine că lipsa unei reacţii oficiale din partea autorităţilor în raport cu acţiunile sfidătoare ale şefului statului, ar fi impardonabilă pentru o guvernare proeuropeană care are ambiţii de a schimba R. Moldova în bine. ”Lipsa de reacţie, mie mi se pare o chestiune care denotă complicitate”, a conchis acesta pentru Radio Europa Liberă.