27 august: Autorităţile îşi vor împărţi medalii, cetăţenii „independenţi” vor protesta
alte articole
Pentru prima dată în cei 26 de ani de independenţă a Republicii Moldova, în cadrul unei ceremonii organizate de legislativ, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu va acorda distincţiile Parlamentului RM. Speakerul Andrian Candu va decora cu “Medalia Democraţiei” personalităţi cu rezultate remarcabile în diferite domenii de activitate. De asemenea, vor fi decernate diplome de onoare şi diplome de gradele I, II şi III.
„”Medalia Democraţiei” este acordată pentru contribuţie în promovarea reformelor, apărarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale cetăţenilor, promovarea tradiţiilor parlamentarismului, pentru merite deosebite în domeniul profesional de activitate, precum şi pentru devotament în misiunile speciale de asigurare a securităţii ţării”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.
Persoanele care vor fi decorate cu ”Diploma Parlamentului Republicii Moldova” ar fi contribuit substanţial la dezvoltarea ştiinţei, artei, culturii şi sportului. Mai mult decât atât, aceste diplome vor fi înmânate pentru participare activă la elaborarea politicilor de stat, pentru activitate ireproşabilă în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale, pentru iniţiativă civică şi acţiuni filantropice, pentru succese remarcabile la studii şi ocuparea locurilor premiante la olimpiadele internaţionale.
Totodată ”Diploma de Onoare” este conferită şi pentru promovarea intereselor şi imaginii Republicii Moldova, tradiţiilor şi valorilor naţionale, atât în ţară, cât şi peste hotare, pentru edificarea şi valorificarea patrimoniului cultural al ţării, pentru realizări deosebite în activitatea didactică şi de cercetare, pentru consolidarea relaţiilor diplomatice bilaterale şi de colaborare cu parlamentele naţionale ale altor state. Iar ceremonia oficială de înmânare a acestor distincţii va avea loc duminică, 27 august 2017, începând cu ora 12:00, la Muzeul Naţional de Artă.
Menţionăm că omagierea celor 26 de ani de independenţă va începe tradiţional cu depuneri de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la Complexul memorial „Eternitate", după care va avea loc un vast program cultural-artistic, susţinut de interpreţi de muzică populară, fanfare şi ansambluri folclorice, colective de dansuri populare. De asemenea, 20 de colective artistice de amatori vor defila într-o paradă a portului popular, prezentând varietatea costumului popular naţional, iar meşterii populari îşi vor expune creaţiile în cadrul unui târg.
Pe de altă parte, oamenii de rând, în mare majoritate nu consideră ziua de 27 august o zi de sărbătoare, ci o zi în care „vom constata o dată în plus că din independenţa frumoasă din 1991 s-a ales praful”. „Cuţitul a ajuns la os. De aceea nu vom tăcea, nu ne vom consola, ci vom ieşi în stradă pentru a protesta, pentru a ne spune păsul. Întreaga lume trebuie să afle cum sunt trataţi bătrânii în Moldova, cum sunt chinuiţi de un regim nemilos şi lacom”, a scris pe contul său de Facebook, Preşedintele Uniunii Pensionarilor din Moldova, Victor Leancă.
Acesta a mai menţionat că de fapt independenţa le-a fost confiscată moldovenilor la fel cum statul este unul capturat, iar regimul de la putere se gândeşte doar la propriile interese meschine şi criminale – cum să jefuiască bănci, cum să fure miliarde, cum să strângă birul de la cetăţenii ajunşi la sapă de lemn. „Această stare de fapt se numeşte genocid social”.
Astfel, Preşedintele Uniunii Pensionarilor a venit cu un apel către întreaga societate, a oamenilor de acasă şi a celor din diaspora aflaţi în aceste zile în Moldova, ca duminică, 27 august, cu toţii să iasă în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, începând cu ora 10, pentru a-şi spune cu tărie punctul de vedere despre situaţia reală în care s-a pomenit Moldova capturată de un regim mafiot şi oligarhic. „Puterea noastră este în unitatea noastră!”, a punctat Victor Leancă.