Rasmussen: Rusia, care se comportă ca un adversar al NATO, duce un război propagandistic de proporţii

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

În contextul crizei din Ucraina, Rusia „vorbeşte şi se comportă precum un adversar” al NATO, a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, într-un articol publicat în ediţia de luni a cotidianului danez Politiken.

Rasmussen a afirmat că Putin are zeci de mii de soldaţi pregătiţi de luptă în apropierea frontierei cu Ucraina şi a acuzat Kremlinul că desfăşoară un „război propagandistic nemaivăzut de la sfârşitul Războiului Rece”. Oficialul este de părere că Rusia are două opţiuni: fie încetează să-i mai acuze pe alţii pentru propriile ei acţiuni, îşi retrage trupele şi respectă din nou obligaţiile internaţionale, începând astfel să-şi recâştige credibilitatea pierdută pe fondul conflictului, fie se va confrunta „cu o izolare tot mai mare pe plan internaţional” - opţiune ce „nu este în interesul nimănui şi ea va face ca lumea noastră să devină mai periculoasă şi imprevizibilă”.

Comentând acuzaţiile Rusiei potrivit cărora NATO nu şi-a respectat promisiunea de a nu se extinde către Est şi a intervenit în problemele interne ale Ucrainei, agravând criza, secretarul general al NATO a precizat că aceste afirmaţii sunt „o perdea de fum” de care se foloseşte Putin pentru a încearca să camufleze nerespectarea angajamentelor luate de Rusia şi intervenţia în Ucraina, unde nu numai că a provocat un conflict, dar acum îl şi amplifică.

„Prin ocuparea Crimeii, Rusia a încălcat integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, căreia încearcă să-i impună un sistem federal. Rusia nu şi-a respectat cuvântul. Va avea nevoie de ani pentru a-şi restabili reputaţia pierdută. Acuzând NATO nu îi va fi de folos, din contră”, a notat Rasmussen.

În opinia oficialului european, realitatea contrazice afirmaţiile Rusiei, care a ocupat Crimeea, unde a regizat un referendum nefiresc, şi a masat la frontiera cu Ucraina aproximativ 40.000 de soldaţi alături de unităţi de tancuri, artilerie, avioane şi elicoptere de luptă.

Pe de altă parte, acţiunile întreprinse de NATO s-au rezumat la efectuarea de zboruri de recunoaştere cu avioane-radar AWACS deasupra României şi Poloniei, pentru a monitoriza evoluţiile din Ucraina şi mişcările flotei ruse în Marea Neagră, precum şi suplimentarea numărului de avioane de vânătoare care patrulează în spaţiul aerian al statelor baltice.