Remus Cernea va cere interzicerea prin lege a folosirii animalelor sălbatice în spectacole de circ
alte articole
Deputatul independent Remus Cernea a anunţat că va depune, luni, la Senat proiectul de lege prin care se interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri.
Printr-un articol publicat pe Voxpublica, Remus Cernea informează că propunerea sa amendează Legea pentru Protecţia Animalelor nr. 205 din 2004 (republicată în 30 aprilie 2014), scopul iniţiativei sale fiind interzicerea folosirii animalelor sălbatice, "fie ele capturate din natură, fie născute în captivitate, în spectacole de circ sau orice alt tip de spectacol."
De asemenea, în proiectul său de lege, deputatul mai cere ca animalele sălbatice aflate în responsabilitatea unor instituţii publice să fie relocate prin grija acestora în rezervaţii ori sanctuare, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Deputatul mai informează că a făcut şi o petiţie online, postată pe http://chn.ge/1ohUe5F şi adresată Paramentului României, şi îşi exprimă speranţa că aceasta să fie semnată de cât mai multe mii de oameni, pentru a îndemna parlamentarii români să voteze în favoarea unei astfel de legi.
Remus Cernea explică, în articolul său, că folosirea animalelor sălbatice în spectacole de circ este un act de cruzime faţă de acestea.
"Habitatele acestor specii se întind pe zeci sau sute de kilometri pătraţi, însă cuştile animalelor de la circ sunt de doar câţiva metri pătraţi. Ele nu se pot mişca nici pe departe aşa cum ar putea-o face în natură. Suferinţa lor este evidentă. Sunt ţinute în lanţuri, adesea bătute, alimentaţia de care beneficiază este îndoielnică şi conduce la subnutriţie, transportul pe distanţe lungi al celor care sunt captive în circuri ambulante reprezintă o sursă de stres major pentru ele. Spre exemplu, un leu care, în natură, trăieşte într-un habitat de cca 40.000.000 de metri pătraţi, de obicei, la circ, stă închis într-o cuşcă de cca 12 metri pătraţi în care se învârte ore întregi dorind să scape şi se mişcă într-o arenă de doar cca 50 metri pătraţi atunci când se fac repetiţii sau au loc spectacole. Un tigru ţinut în aceleaşi condiţii are nevoie de un spaţiu de 1.000.000.000 m pătraţi. Elefanţii, binecunoscuţi pentru viaţă socială complexă pe care o duc în sălbăticie, sunt la rândul lor traumatizaţi de viaţa dusă la circ", scrie deputatul, explicând că până şi copiii îşi dau seama că animalele nu sunt fericite la circ.
"Este un lucru cunoscut acela ca şi copiii înţeleg adesea că animalele de la circ nu sunt fericite. Aşadar, scopul presupus, probabil, iniţial al folosirii animalelor la circ, acela de a amuza şi, eventual, de a educa publicul, se dovedeşte astăzi ca fiind unul nu numai de neatins, dar el este umbrit iremediabil atât de imoralitatea profundă a mijloacelor utilizate (chinuirea animalelor sălbatice), cât şi de efectele obţinute care sunt contrare celor scontate (empatia cu animalele aflate în suferinţă)", mai scrie deputatul, care arată că în multe ţări civilizate au fost adoptate legi pentru stoparea folosirii animalelor sălbatice în scop de divertisment.
"14 ţări membre ale Uniunii Europene (Bulgaria, Grecia, Estonia, Finlanda, Austria, Anglia, Danemarca, Belgia, Malta, Polonia, Suedia, Ungaria, Olanda, Cehia) şi 31 dintre Statele Unite ale Americii, dar şi alte ţări de pe alte continente (Brazilia, Canada, Israel, India, Singapore, Costa Rica) au adoptat până acum astfel de legi aplicate parţial sau integral pe teritoriile lor (unele ţări au astfel de reglementări în unele oraşe, Croaţia spre exemplu) cu privire la unele sau la toate animalele sălbatice", scrie Cernea.