Rembrandt Reality, o aplicaţie vă permite să intraţi în celebrul tablou "Lecţia de anatomie a dr. Tulp" [video]

Aplicaţia a fost realizată de muzeul Maurithuis din Haga, în colaborare cu start-up-ul digital Capitola, pentru a sărbători cea de-a 350-a celebrare a morţii marelui artist olandez.
"Lecţia de anatomie a dr. Tulp", Rembrandt (wikipedia.org)
Mioara Stoica
03.04.2019

Pentru cei 350 de ani de la moartea lui Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), a fost creată o aplicaţie specială "Rembrandt Reality", care, datorită realităţii virtuale augmentate, permite o experienţă imersată într-una dintre cele mai faimoase picturi ale artistului olandez: "Lecţia de anatomie a doctorului Tulp" (1632).

Aplicaţia, creată de muzeul Maurithuis din Haga, în colaborare cu Capitola, ne permite să pătrundem în secretele marii picturi.

 (screenshot tramite video Youtube)
(screenshot tramite video Youtube)

„Lecţia de anatomie a doctorului Tulp” este o pictură în ulei pe pânză (169,5x216,5 cm) realizată de Rembrandt în 1632, semnată şi datată "REMBRANDT. F: 1632". Astăzi, lucrarea este păstrată la muzeul Mauritshuis din Haga.

„Lecţia de anatomie a dr. Tulp” înfăţişează şapte medici din Breasla Chirurgilor din Amsterdam şi pe doctorul Nicolaes Tulp, cel cu pălărie pe cap. Artistul s-a inspirat pentru această lucrare din lecţia de anatomie susţinută de doctorul Tulp în 31 ianuarie 1632. Era deja o tradiţie ca o dată pe an, unul dintre cei mai buni medici să susţină o lecţie practică în faţa chirurgilor din oraş, care veneau de fiecare dată pentru a învăţa cât mai mult.

Lucrarea face parte dintr-o serie de portrete de grup realizate pentru Breasla Chirurgilor, cel mai vechi datând din 1603. Această pictură a revoluţionat stilul portretului de grup tradiţional şi a fondat renumele de portretist al lui Rembrandt, în vârstă de doar 26 de ani la vremea aceea. Pentru realizarea acestui tablou, artistul a avut două motive, unul laic şi altul religios (sursă).

Pictura a fost comandată pictorului de către Gilda dei Medici din Amsterdam. Îl reprezintă pe profesorul de anatomie Nicolaes Tulp în timp ce realizează disecţia corpului unui om executat. Din documente se cunoaşte identitatea acestuia: Adrian Adrianeszoon numit "Het Kindt", un criminal notoriu spânzurat în Amsterdam în ianuarie 1632. Într-o epocă în care nu existau frigidere pentru conservarea cadavrelor, lecţiile de anatomie puteau fi ţinute numai în cele mai reci luni din an: prin urmare, se poate deduce că intervenţia asupra lui Het Kindt a fost ţinută de Tulp la scurt timp după moartea acestuia. Prin urmare, tabloul poate fi datat în prima jumătate a anului (sursă).

Prin intermediul smartphone-ului, prin urmare, acţionându-se în mod liber la 360 de grade, se poate naviga prin diferitele detalii ale acestei picturi impresionante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor