China este cel mai mare furnizor de arme căte grupurile teroriste

Până la 90% dintre armele confiscate de la Statul Islamic din Irak şi Siria provin din China, Rusia şi Europa de Est, raportează publicaţia “Daily Mail” ediţia engleză.
Soldaţi ruşi în Siria.
Soldaţi ruşi în Siria. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

Până la 90% dintre armele confiscate de la Statul Islamic din Irak şi Siria provin din China, Rusia şi Europa de Est, raportează publicaţia “Daily Mail” ediţia engleză.

Între 2014 şi 2017, numărul armelor provenite din Statele Unite se ridică numai la 1,8%, pe când un procent de 43,5% de arme provin din China. Aceste cifre resping acuzaţiile repetate ale propagandei ISIS, că cea mare parte din arme provin din Occident. Experţii au examinat 40 000 de arme folosite de terorişti în Siria şi Irak. Cele mai obişnuite tipuri de arme includ puşti de asalt, mitraliere medii şi uşoare sub calibrul 40 mm.

Aproape jumătate din armele teroriştilor provin din China

"Conflict Armament Research" a constatat, că 43,5% din armele confiscate vin din China. Într-un tren, forţele irakiene au găsit 122 de mitraliere chinezeşti de tip 81 7,62 x 39 mm şi 61 de mitraliere chinezeşti tip 67-2 7.62 x 54R mm. S-au găsit de asemenea amfetamină, o substanţă care îmbunătăţeşte performanţele luptătorilor ISIS într-un depozit descoperit în districtul Al Shura, când oraşul a fost recucerit la sfârşitul anului trecut.

România şi Rusia ocupă primele locuri

Din analiză rezultă că 12,99% din arme provin din România, pe când 9,6% din Rusia şi 7,2% din Ungaria, în timp ce 5% din Bulgaria, 4% din Serbia şi 3,6% din Germania. Numai 3,2% provin din Irak şi 0,9% din Iran.

De ce livrează China atâtea arme către grupările teroriste?

Comentatorul politic Zeng Hong, care trăieşte în Statele Unite a declarat publicaţiei Epoch Times: “Partidul Comunist Chinez urmăreşte două obiective. Primul este bineînţeles să obţină bani. Al doilea - cel mai important - este să distragă atenţia socităţii vestice cu atacuri teroriste.” În timp ce lumea vestică se concentrează pe atacuri teroriste, China îşi extinde pe neobservate puterea militară.

China pe uşa din dos, oferă sprijin Coreei de Nord pentru construirea de arme atomice. Acceaşi strategie a adoptat-o Partidul Comunist cu ISIS. China profită de organizaţii precum ISIS sau de talibani sau de Coreea de Nord; în timp ce atenţia lumii este distrasă, Partidul Comunist îşi urmăreşte liniştit scopurile proprii.

"China profită de organizaţii precum ISIS, talibani sau Coreea de Nord; în timp ce atenţia lumii este distrasă, Partidul Comunist îşi urmăreşte liniştit scopurile proprii."

Zeng crede, că fără atacurile din 11 septembrie, Statele Unite ar fi întreprins ceva împotriva Chinei. Dar, începând cu atacurile din New York, Statele Unite acordă mai puţin timp combaterii comunismului. Înaintea atacurilor, George Busch se pregătise deja pentru lupta cu China comunistă.

În China, Partidul Comunist a făcut o propagandă intensă, că în ţara lor este linişte, în timp ce restul lumii este dominat de agitaţie şi atacuri teroriste. Ea dă impresia oamenilor că sistemul democratic occidental este sortit eşecului, în timp ce sistemul lor este infailibil. Dar, în timp ce face această propagandă, China vinde la greu arme în străinătate.

De ce arme din blocul estic?

Expertul chinez He Anquan explică ziarului Epoch Times, de ce teroriştii cumpără arme din China şi din fostul bloc estic: „În primul rând aceste arme sunt mai ieftine, şi în al doilea rând pot fi cumpărate mai uşor, de pe piaţa neagră.”

Conform unui studiu aspra înarmărilor, publicat în decembrie 2017 de Financial Times, aproape toate dronele, pe care le-a folosit ISIS au fost cumpărate din China.

Zeng mai adaugă: „Partidul declară public, că se opune terorismului, dar lucrurile stau exact pe dos.”