Hiperinflaţia erupe în Belarus datorită extinderii crizei rublei ruseşti


Bancnotă de 500 de ruble belaruse.
Bancnotă de 500 de ruble belaruse. (Captură Foto)

Moneda naţională a statului Belarus, rubla belarusă, a înregistrat săptămâna trecută o scădere a valoarii sale datorită devalorizării rublei ruseşti, forţând autorităţile să impună măsuri draconice, să interzică creşterea preţurilor chiar şi pentru produsele importate şi să avertizeze cetăţenii să nu intre în panică.

Administraţia Lukaşenko, care conduce statul Belarus din 1994, a blocat adresele IP ale website-urilor de ştiri independente şi ale magazinelor online pentru a opri răspândirea ştirilor legate de numărul mare de cereri de retragere de bani din bănci şi legate de prăbuşirea rublei belaruse.

Agenţia de ştiri BelaPAN a susţinut: “Cu siguranţă, decizia de a bloca adresele IP aparţine autorităţilor, din moment ce guvernul din Belarus deţine monopolul în acest sector.”

În plus, guvernul ţării a cerut băncilor să nu mai ofere împrumuturi până în februarie 2015 şi exportatorilor li se s-a spus că trebuie să convertească 50% din veniturile lor în valută străină în rubla belarusă.

Printre măsurile financiare şi valutare draconice impuse de autorităţile belaruse, în efortul de a opri devalorizarea monedei naţionale, se mai numără şi o taxă de 30% pe schimburile valutare, o restricţie de 2 ani pentru tranzacţiile pe platforme Forex şi o interdicţie asupra creşterii preţurilor de către comercianţii cu amănuntul.

Unul dintre website-urile blocate, Belarus Partisan, a criticat guvernul pentru aceste măsuri, spunând: “Se pare că autorităţile doresc să transforme panica uşoară în privinţa devalorizării rublei belaruse într-o panică reală.”