Noua doctrină militară a Rusiei include NATO pe lista riscurilor prioritare

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o nouă doctrină militară, incluzând expansiunea NATO pe lista principalelor riscuri externe, a declarat vineri Kremlinul, la câteva zile după ce Ucraina a luat măsuri noi pentru a grăbi alăturarea în alianţa militară atlantică.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.12.2014

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o nouă doctrină militară, incluzând expansiunea NATO pe lista principalelor riscuri externe, a declarat vineri Kremlinul, la câteva zile după ce Ucraina a luat măsuri noi pentru a grăbi alăturarea la alianţa militară atlantică.

Doctrina militară anterioară a Moscovei, semnată de Putin în 2010, a identificat de asemenea expansiunea NATO ca un risc prioritar pentru Rusia dar miza a crescut mult în ultimul an.

Rusia a declarat în această săptămână că NATO transformă Ucraina într-o “linie de front în confruntarea” dintre Est şi Vest, adăugând că intrarea ucrainenilor în alianţa atlantică ar putea duce la ruperea legăturilor şubrede care încă mai există între Rusia, Ucraina şi aliaţii acesteia.

Marţi, Parlamentul ucrainean a votat în favoarea renunţării la statutul de ţară nealiniată şi a declarat că intensifică eforturile pentru a deveni membră a NATO. Rusia a criticat puternic această mişcare.

Principiul utilizării armelor nucleare nu s-a schimbat faţă de doctrinele anterioare, Rusia susţinând că le va folosi în cazul în care existenţa sa este ameninţată de forţe externe.

Noile secţiuni ale doctrinei militare accentuează ameninţările percepute de Rusia în privinţa planurilor de expansiune ale NATO şi a faptului că alianţa militară vestică îşi atribuie “funcţii globale realizate prin încălcarea legii internaţionale.”

Pe lista principalelor ameninţări militare străine mai sunt incluse şi crearea şi dezvoltarea unor sisteme globale strategice împotriva rachetelor balistice care ar putea submina stabilitatea globală şi echilibrul puterii în privinţa capacităţilor nucleare ale rachetelor, implementarea conceptului de atac global prompt, intenţia de a dezvolta arme în spaţiu şi dezvoltarea de arme strategice convenţionale de precizie.

NATO şi-a intensificat prezenţa militară în estul Europei în acest an, declarând că are dovezi că Rusia a orchestrat şi înarmat rebeliunea prorusă din estul Ucrainei după alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Moscova neagă acuzaţiile că ar fi implicată în susţinerea acestui conflict.

În ceea ce priveşte ambiţiile Kievului, analiştii susţin că vor fi necesari câţiva ani pentru că Ucraina să respecte criteriile tehnice necesare aderării la NATO şi chiar şi nu există nicio siguranţă că alianţa ar fi pregătită să ia o astfel de decizie.

Un oficial al NATO a declarat vineri că alianţa atlantică respectă decizia parlamentului ucrainean şi că Rusia ar trebui să facă acelaşi lucru.

“Dacă Ucraina ar solicita intrarea în NATO, alianţa va analiza dacă aceasta este pregătită pentru un astfel de pas, aşa cum ar face-o în cazul oricărui alt candidat. Aceasta este o chestiune între NATO şi ţările individuale care aspiră la obţinerea statutului de membre ale NATO”, a declarat oficialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor