Regimul sirian atacă două spitale în Alep. Criza umanitară siriană se intensifică

Criza umanitară cruntă din oraşul sirian Alep a fost amplificată de bombardamentele guvernamentale desfăşurate în estul oraşului, controlat de rebeli. Pe lângă atacarea spitalelor, Human Rights Watch l-a acuzat pe preşedintele sirian Assad că foloseşte arme chimice interzise.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.09.2016

Bombardamentele guvernului sirian asupra oraşului Alep au lovit miercuri două dintre cele mai mari spitale din regiune. Bombardamentele ce au avut loc în partea estică a oraşului Alep, care este controlată de rebeli, vor amplifica criza umanitară siriană în contextul unei lipse critice de servicii şi provizii medicale.

“Avionul de luptă a zburat deasupra noastră şi a început să lanseze proiectile direct asupra spitalului... în jurul orei [locale] 4 a.m.”, a declarat un doctor pentru agenţia de ştiri Reuters. Conform unui articol al ziarului The Washington Post, doi pacienţi au murit în atac şi trei membri ai personalului medical au fost răniţi.

După prăbuşirea de săptămâna trecută a unui armistiţiu fragil, trupele regimului sirian şi aliaţii lor ruşi au lansat o ofensivă totală asupra oraşului răvăşit de război. Unii dintre rezidenţii oraşului Alep au declarat că este vorba de cele mai dure violenţe văzute până acum în cei peste cinci ani de conflict sirian. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis deja un avertisment că cei 250.000 de locuitori ai oraşului rămân fără provizii.

Cele două spitale lovite miercuri se numără printre cele şapte spitale despre care OMS susţine că încă funcţionează în oraşul asediat. The Washington Post a susţinut că ofensiva recentă a provocat deja moartea a sute de persoane în doar câteva zile.

Assad foloseşte arme chimice

Criza medicală din Alep a fost cu atât mai cruntă miercuri după ce Human Rights Watch (HRW) a acuzat forţele guvernamentale că foloseşte arme chimice asupra propriilor cetăţeni în încercarea de a alunga rebelii din oraş.

Grupul pentru drepturile omului a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să amplifice presiunea asupra preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

“Chiar şi după ce ONU a confirmat responsabilitatea guvernului sirian pentru atacuri chimice asupra civililor sirieni, Damascul nu a pus capăt comportamentului său criminal”, a declarat Ole Solvang, directorul adjunct pentru urgenţe din cadrul HRW, pe website-ul organizaţiei. “Consiliul de Securitate al ONU ar putea descuraja atrocităţi viitoare dacă se asigură că guvernul sirian va înfrunta consecinţe reale pentru ignorarea rezoluţiile adoptate de Consiliu”.

Raportul conţine relatări înfiorătoare despre ceea ce s-a întâmplat după ce regimul a lansat asupra unor zone din oraşul Alep mai multe bombe-butoi care conţineau substanţe toxice. Un doctor a relatat organizaţiei despre moartea a doi copii aflaţi în grija sa după un astfel de atac în 10 august. “Copiii şi-au pierdut conştiinţa. Mama lor tremura, tuşea şi respira greu.”

Conform raportului HRW, doctorii au declarat că au văzut fum de culoare galbenă şi verde în apropierea locului impactului uneia dintre bombele lansate la începutul lunii septembrie, ceea ce este un semn al utilizării armelor cu clor. Convenţia din 1993 privind Armele Chimice, pe care Siria a semnat-o în urmă cu 3 ani, interzice utilizarea armelor pe bază de clor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor