Atac aerian vizează o unitate medicală în apropierea oraşului sirian Alep
alte articole
Cel puţin 14 persoane au fost ucise în timpul unui atac aerian care aparent a vizat o unitate medicală situată la sud de oraşul sirian Alep, a declarat miercuri o organizaţie medicală pentru agenţia de ştiri DPA. Incidentul a avut loc la două zile după ce un alt atac aerian a lovit un convoi umanitar în Alep, provocând moartea a 21 de persoane.
Clinica din satul Khan Tuman a fost complet distrusă în timpul atacului de miercuri, care a avut loc la ora locală 11:00 p.m. (2000 UTC) şi se crede că sub dărâmături sunt blocaţi mai mulţi oameni, a adăugat grupul medical.
Nu este clar cine este responsabil pentru atacul aerian. Avioanele de luptă ruseşti şi siriene, precum şi cele ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA, operează în spaţiul aerian sirian şi atacă ţinte ale Statului Islamic şi ale altor grupuri jihadiste. În plus, trupele ruseşti şi siriene au atacat şi ţinte ale grupurilor rebele moderate care sunt susţinute de SUA.
“Nu ştim pe moment care este numărul exact al morţilor”, a susţinut într-o declaraţie Ahmed Dbais, director al Departamentului de traume la UOSSM (Uniunea Organizaţiilor Siriene pentru Asistenţă Medicală), o coaliţie de lucrători umanitari ce a fost înfiinţată de emigranţi sirieni şi care îşi are sediul în Franţa.
“Clădirea are trei etaje, inclusiv un subsol. Ca urmare a bombardamentului, cele trei etaje s-au prăbuşit şi sunt complet distruse”, se susţine în declaraţie.
Preşedintele UOSSM din Franţa, dr. Ziad Alissa, a condamnat atacul ca fiind inacceptabil.
“Atacarea deliberată a lucrătorilor umanitari şi a specialiştilor in domeniul medical este o încălcare clară a legilor umanitare internaţionale. Facem apel la comunitaatea internaţională să acţioneze prompt pentru a pune capăt acestor atrocităţi. Prea multe vieţi au fost pierdute”, a declarat Alissa.
Satul Khan Tuman se află la mică distanţă de Orum al-Kubrah, locul unde a avut loc un atac aerian, luni, asupra unui convoi umanitar şi a unor depozite, soldat cu cel puţin 20 de civili morţi. Atacul respectiv a declanşat un război al cuvintelor între SUA şi Rusia, Moscova negând că este responsabilă de atac, speranţele pentru relansarea unui armistiţiu diminuându-se pe zi ce trece.
Washingtonul şi-a manifestat speranţa că ONU ar putea negocia un nou armistiţiu cu ruşii. Precedentul armistiţiu, care a durat o săptămână, a reuşit să reducă violenţele în Siria şi a permis ca unele ajutoare să ajungă la zecile de mii de sirieni care au nevoie de alimente şi provizii medicale.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat însă că Rusia nu se aşteaptă la repunerea în funcţiune a armistiţiului, conform agenţiei ruse de ştiri de stat TASS. În acelaşi timp, ONU a suspendat marţi, pe termen nelimitat, toate convoaiele umanitare ca răspuns la atacul de luni asupra camioanelor cu ajutoare umanitare.