Assad învinuieşte SUA pentru prăbuşirea armistiţiului din Siria
alte articole
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a respins acuzaţiile lansate de SUA conform cărora avioanele siriene sau ruseşti au atacat un convoi umanitar în oraşul Alep sau că soldaţii sirieni au luat măsuri pentru a opri alimentele să ajungă în cartierele estice ale oraşului, care sunt controlate de rebeli. În schimb, Assad a învinuit SUA pentru prăbuşirea unui armistiţiu fragil în privinţa căruia mulţi au sperat că va aduce uşurare în ţara arabă răvăşită de război.
Într-un interviu cu Associated Press în Damasc, Assad a declarat de asemenea că atacurile aeriene americane de săptămâna trecută asupra trupelor siriene au fost intenţionate, respingând declaraţiile oficialilor americani că a fost vorba de un accident. Assad a acuzat SUA că nu doreşte să îşi unească forţele cu Rusia în lupta împotriva extremiştilor.
Assad, care a moştenit puterea de la tatăl său, dictatorul Hafez al Assad, se află acum în cel de-al 16-lea an de mandat. Bashar al Assad a manifestat încredere în timpul interviului – un semn al faptului că guvernul său, cândva serios ameninţat de rebeliune, a fost întărit de sprijinul militar acordat de Rusia şi Iran, care au înclinat balanţa de forţe din teren.
Preşedintele sirian a mai declarat că doar inamicii săi sunt de vină pentru cei aproape şase ani de devastări produse pe cuprinsul Siriei şi, în timp ce şi-a recunoscut unele greşeli personale, a negat în repetate rânduri orice excese din partea soldaţilor săi. El a precizat că războiul se va prelungi probabil datorită suportului extern continuu pentru opozanţii săi.
“Atunci când ai mulţi factori externi pe care nu îi controlezi, [războiul] se va prelungi şi nimeni în această lume nu poate spune când” se va termina, a adăugat el, insistând că sirienii care au fugit din ţară s-ar putea întoarce în doar câteva luni dacă SUA, Arabia Saudită, Turcia şi Qatarul nu ar mai susţine rebelii.
Atacul asupra convoiului umanitar în zona oraşului Alep a avut loc luni noaptea, fiind lovit un depozit unde asistenţii umanitari descărcau din camioane diverse ajutoare. Atacul a declanşat mai multe explozii puternice. Martorii au descris un atac susţinut de două ore care a inclus şi bombe-butoi – bombe artizanale, neghidate, pe care guvernul sirian le aruncă din elicoptere.
Un oficial senior al administraţiei SUA a declarat că Washingtonul consideră, cu un grad ridicat de siguranţă, că un avion pilotat de ruşi ar fi desfăşurat atacul. Oficialul nu a fost autorizat să discute public despre această chestiune şi a cerut să rămână anonim.
Assad a respins acuzaţiile, susţinând că nimic din ceea ce ar spune oficialii americani “nu are vreo credibilitate” şi nu sunt altceva decât “minciuni”.
Ca şi Siria, Rusia a negat faptul că ar fi bombardat convoiul umanitar.
Tensiunile dintre Siria şi SUA s-au amplificat semnificativ de la incidentul din 17 septembrie, când forţele aeriene americane au lovit trupe siriene în provincia estică Deir el-Zour. Oficialii americani au declarat că atacul – prima lovitură directă asupra forţelor siriene de la începutul războiului civil din Siria – ar fi fost accidental şi că avioanele au crezut că atacă poziţii ale grupului terorist Statul Islamic.
Rusia a precizat că acel atac s-a soldat cu moartea a peste 60 de soldaţi sirieni şi că, după aceea, militanţii jihadişti din Statul Islamic au ocupat pentru puţin timp poziţiile guvernamentale, înainte să fie recucerite.
Assad a declarat că nu este convins versiunea oficială americană asupra evenimentelor şi a adăugat că atacul a vizat o zonă întinsă ce include numeroase dealuri.
“Nu a fost un accident comis de un avion.... A fost vorba de patru avioane care au atacat în continuu poziţia soldaţilor sirieni timp de aproximativ o oră, sau mai mult de o oră”, a afirmat Assad în interviu. “Nu comiţi o greşeală timp de peste o oră”.
“Cum ar fi putut să ştie ei [Statul Islamic] că americanii vor ataca acea poziţie pentru a-şi aduna militanţii şi să atace poziţia imediat şi să o captureze la o oră după lovitura aeriană?” a întrebat Assad. “Aşadar, [atacul] a fost în mod clar intenţionat, şi nu neintenţionat după cum au susţinut ei [americanii]”.
Ambele incidente au contribuit la prăbuşirea armistiţiul fragil din Siria, care oricum fusese subminat de numeroase încălcări din partea ambelor părţi prinse în conflict.
Atacurile aruncă dubii serioase asupra şanselor pentru implementarea unui acord fără precedent ruso-american privind atacarea comună a militanţilor jihadişti în ţara arabă şi subliniază rapiditatea cu care acest conflict ale marilor puteri, desfăşurat deocamdată prin intermediari, se poate transforma într-un al treilea război mondial.