Rusia învinuită de barbarie la ONU

SUA şi alte câteva state occidentale şi-au intensificat atacul verbal împotriva Rusiei, acuzând-o de prelungirea războiului din Siria şi de amplificarea suferinţelor îndurate de civilii din ţara arabă.
Unul dintre camioanele umanitare bombardate în oraşul sirian Alep în seara de 19 septembrie 2016.
Unul dintre camioanele umanitare bombardate în oraşul sirian Alep în seara de 19 septembrie 2016. (Captură Foto)

În cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU, convocată special duminică pentru a se discuta situaţia din Siria, a avut loc un război dur al cuvintelor, iar eforturile diplomatice de a intermedia pacea au făcut loc acuzaţiilor reciproce.

SUA acuză Rusia de “barbarie” în condiţiile în care avioanele de luptă au bombardat zonele ocupate de rebeli în oraşul sirian Alep, şi că minte în ceea ce priveşte sprijinul pe care îl acordă regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În timpul sesiunii, a fost sugerată de câteva ori posibilitatea ca Rusia să fi comis crime de război – în special în cazul recentei bombardări a unui convoi umanitar în apropierea oraşului Alep.

Ambasadorul rus a învinuit SUA că nu a reuşit să controleze grupurile rebele şi a afirmat că soluţionarea războiului civil sirian este aproape “imposibilă”.

Întâlnirea, care a fost convocată de SUA, Marea Britanie şi Franţa după prăbuşirea armistiţiului fragil de scurtă durată din Siria, a fost foarte tensionată.

Occidentul şi-a intensificat acuzaţii şi tonul limbajului său la adresa Rusiei, şi orice pretenţie în privinţa găsirii unei soluţii diplomatice cu Moscova s-a evaporat.

Cele mai directe acuzaţii au venit din partea SUA, ambasadorul american la ONU acuzând Moscova de bombardarea unor ţinte civile şi a convoaielor umanitare.

Samantha Power a declarat că în loc să urmărească pacea, Rusia – împreună cu guvernul Assad – au urmărit continuarea războiului. Ea a adăugat că Moscova abuzează de “privilegiul ei istoric” de a deţine un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU.

“În Siria, ştim că Rusia a spus în mod constant ceva şi a făcut exact opusul”, a declarat ea în timpul sesiunii. “Ştim că nu poate exista niciun fel de pace în Siria dacă Rusia este hotărâtă să continue acest război”.

Este momentul să se spună cine desfăşoară lovituri aeriene şi ucide civili, a continuat ea, acuzând Moscova că minte. “Când Rusia recurge la ficţiune trebuie să discutăm despre acest lucru. Ceea ce susţine şi face Rusia nu este antiterorism, ci barbarie”.

Rusia neagă faptul că a atacat recent un convoi umanitar, învinuind rebelii sau o dronă americană.

Ambasadorul rus la ONU a declarat că grupurile rebele au fost responsabile pentru prăbuşirea armistiţiului fragil din această lună, insistând că Rusia nu va mai face concesii în favoarea acestora.

“În Siria, sute de grupuri armate primesc arme, teritoriul ţării este bombardat la întâmplare şi găsirea unei soluţii la acest conflict este acum o sarcină aproape imposibilă din cauza acestui lucru”, a declarat Vitali Ciurkin în Consiliu.

“Peste 200.000 de sirieni din oraşul Alep au devenit prizonieri ai grupurilor teroriste, precum Jabhat al-Nusra şi alţii. Ei încearcă să folosească femeile şi copiii ca scuturi umane. Loviturile aeriene vizează doar poziţiile militante şi sunt utilizate bombe ghidate cu laser”, a afirmat Ciurkin, lăudând Damascul pentru manifestarea cumpătării şi susţinând că forţele guvernamentale siriene au deschis focul în estul Alepului doar atunci când s-a tras asupra lor.

Versiunea lui Ciurkin asupra evenimentelor nu a corespuns cu cea a mai multor reprezentanţi.

Reprezentantul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, a declarat Consiliului de Securitate al ONU că acele rapoarte care susţin că au fost folosite împotriva civililor din Alep bombe pentru a le distruge buncărelor arată faptul că războiul din ţara arabă a ajuns la un nou grad de cruzime şi teroare. Peste 200 de persoane, inclusiv multe femei şi mulţi copii, au fost ucise de la reînceperea luptelor, a adăugat Mistura.

Ambasadorul britanic a acuzat guvernul din Damasc că varsă sângele propriului popor şi a tras, de asemenea, la răspundere Moscova pentru suferinţele civililor.

Secretarul britanic de Externe Boris Johnson a declarat că Rusia este vinovată de prelungirea războiului din Siria şi că s-ar putea să fi comis o crimă de război prin atacarea convoiului umanitar.

În momentul în care ambasadorul Siriei la ONU a luat cuvântul pentru a se adresa Consiliului, reprezentanţii SUA, Franţei şi Marii Britanii au părăsit sala, conform diplomaţilor prezenţi la sesiune.