Steinmeier propune o zonă de interdicţie aeriană pentru Siria

După atacul asupra convoiului umanitar al ONU, ministrul german de Externe, Frank Walter Steinmeier, a propus instituirea unei zone de interdicţie aeriană pentru a salva armistiţiul eşuat.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)

”Situaţia este astăzi pe muchie de cuţit. Dacă vrem ca armistiţiul să mai aibă vreo şansă, singura cale este o interdicţie limitată în timp, dar completă, pentru cel puţin trei, dar mai bine pentru 7 zile, a tuturor zborurilor militare deasupra Siriei”, a declarat Steinmeier în cadrul grupului internaţional de sprijin pentru Siria, care s-a întrunit joi la New York, relatează Spiegel.

Şeful diplomaţiei germane a argumentat că în urma unei asemenea interdicţii, ONU ar avea posibilitatea să reia ajutoarele umanitare pentru Siria. "În acelaşi timp se creează spaţiul pentru o procedură coordonată împotriva ISIS şi Al-Qaeda şi pentru o reîntoarcere la negocierile pentru o guvernare de tranziţie în Siria”, a precizat el.

Şi preşedintele Comisiei de politică externă din Bundestag, Norbert Rottgen (CDU), a susţinut propunerea lui Steinmeier, susţinând la ARD-Morgenmagazin că aplicarea acesteia este urgentă, dar că ea nu trebuie să fie valabilă doar pentru câteva zile.

Reamintim că, în incidentul de luni au fost distruse 18 din cele 31 de vehicule ale coloanei umanitare auto şi au fost ucise 21 de persoane. În momentul atacului, camioanele descărcau alimente şi provizii medicale pentru zeci de mii de oameni la un depozit al organizaţiei umanitare, Semiluna Roşie Siriană.

Incidentul a subminat un armistiţiu lung de o săptămână în ţara arabă şi a forţat ONU să suspende toate convoaiele umanitare spre Siria.

Conform oficialilor americani care au discutat cu agenţia de ştiri Reuters, citând serviciile americane de informaţii, două avioane de luptă ruseşti Su-24 se aflau pe cer deasupra convoiului umanitar în momentul în care acesta a fost atacat. Atât Moscova cât şi Damascul au negat însă, orice implicare în atac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe