Regele Spaniei dizolvă Parlamentul. Urmează noi alegeri pe 26 iunie

Regele Felipe al VI-lea a semnat marţi un decret de dizolvare a Parlamentului deoarece niciun partid nu a fost capabil să formeze un guvern după alegerile din decembrie, scrie Guardian.
Premierul spaniol  Mariano Rajoy.
Premierul spaniol  Mariano Rajoy. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 26 iunie, dat fiind că luni a expirat termenul constituţional pentru instalarea unui nou guvern. Spania nu a mai fost niciodată în această situaţie de a repeta alegerile, din cauza unui blocaj total, de când democraţia a fost restaurată în această ţară în 1978.
În decembrie, alegătorii spanioli au cerut o coaliţie, lipsind Partidul Popular al lui Mariano Rajoy de a avea majoritate, dar partidele nu au reuşit să-şi depăşească diferendele şi să formeze o altă majoritate.

De la ultimele alegeri, Spania a fost administrată de un guvern interimar condus de liderul Partidului Conservator, Mariano Rajoy, care încă mai speră să obţină un al doilea mandat de premier deşi n-a reuşit să formeze o majoritate. Noile partide intrate în Parlament, Podemos şi Ciudadanos, au dat peste cap toate calculele şi au refuzat să se alieze cu acesta.

Sondajele actuale sugerează că nici o repetare a alegerilor nu va pune capăt actualei stări de blocaj, ci doar că impasul politic se va prelungi şi se va solda probabil cu un al treilea scrutin.

Reamintim că partidul lui Rajoy a ieşit primul în alegerile parlamentare din decembrie cu 123 de locuri, dar a pierdut majoritatea pe care o deţinea din 2011 încoace. Rajoy i-a spus regelui că nu are suficientă susţinere pentru a fi candidat la postul de premier.

Apoi a încercat Pedro Sanchez, liderul Partidului Socialist (PSOE), care obţinuse 90 de locuri în Parlament, să formeze o coaliţie. Sanchez a ajuns la un acord cu partidul centrist Ciudadanos, care obţinuse 40 locuri în Parlament, dar nu a putut convinge partidul de extremă stânga Podemos, care avea 69 de locuri, să li se alăture pentru formarea unei majorităţi sau să-i permită să guverneze prin abţinerea la votul de investitură.
Pentru o analiză detaliată, citiţi şi interviul Epoch Times cu cercetătorul CIDOB, Pol Morillas, care a anticipat blocajul care avea să urmeze în Spania după alegerile din decembrie.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe