Varoufakis avertizează că Spania ar putea împărtăşi soarta Greciei

Fostul ministru elen al finanţelor Yanis Varoufakis a avertizat Spania că va deveni următoarea Grecie dacă ţara va adopta măsuri similare de austeritate precum a făcut-o Atena în schimbul unor pachete de salvare financiara (bailout) internaţionale.
Fostul ministru elen de finanţe Yanis Varoufakis. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.08.2015

Fostul ministru elen al Finanţelor Yanis Varoufakis a avertizat Spania că va deveni următoarea Grecie dacă ţara va adopta măsuri similare de austeritate precum a făcut-o Atena în schimbul unor pachete de salvare financiară (bailout) internaţionale.

Varoufakis a făcut aceste remarci în timpul unui interviu cu ziarul spaniol El Pais, care a fost publicat duminică.

“Pericolul [Spaniei] de a ajunge în situaţia Greciei există mereu şi se va materializa dacă se repetă aceleaşi greşeli care au fost impuse asupra Greciei”, a declarat Varoufakis.

El a cerut spaniolilor să evalueze nevoile ţării lor după ce vor analiza “propria lor situaţie economică şi socială”.

Avertismentul lui Varoufakis are loc după ce premierul spaniol Mariano Rajoy a citat recent criza din Grecia pentru a promova planul guvernului spaniol de administrare a crizei, înainte de alegerile generale din Spania aşteptate să se desfăşoare la sfârşitul acestui an.

Partidul de dreapta al lui Rajoy susţine că, dacă partidul de stânga Podemos face presiuni pentru schimbări în economie după alegeri, este posibil ca ţara să alunece din nou într-o criză financiară.

Începând cu 2013, Spania a ieşit dintr-o recesiune neregulată. Madridul a prezis că economia ţării va creşte cu 3,3% în acest an, adică de două ori mai mult decât previziunea medie pentru ţările din zona euro.

Spania, care are în prezent o rată a şomajului de 22%, prezice de asemenea că datoria publică a ţării va ajunge la 98,5% din nivelul economiei naţionale în acest an.

Varoufakis a demisionat la o zi după ce Grecia a votat, în cadrul unui referendum în 5 iulie, împotriva termenilor de bailout stabiliţi de creditorii internaţionali ai Atenei – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Dar, în ciuda votului NU în referendumul elen, premierul Alexis Tsipras a acceptat solicitările creditorilor în cadrul unui summit din 12-13 iulie, inclusiv reforme ale taxelor şi pensiilor, în schimbul unui nou acord de bailout în valoare de 86 miliarde de euro.

După criza economică din 2009, Atena a primit din partea creditorilor săi două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, în valoare totală de 240 miliarde de euro. În schimbul banilor, Atena a trebuit să aplice măsuri dure de austeritate care au declanşat nemulţumiri în rândul populaţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor