Podemos vrea să facă guvern cu socialiştii

Preşedintele partidului Podemos, Pablo Iglesias, l-a anunţat vineri pe regele Felipe al VI-lea că vrea să formeze o coaliţie de guvernare cu socialiştii de la PSOE şi cu alte partide mai mici.
Pablo Iglesias, liderul formaţiunii Podemos (Getty Images)
Matei Dobrovie
25.01.2016

Iglesias a declarat că într-un asemenea cabinet el ar prelua funcţia de vicepremier, dar a condiţionat formarea guvernului de renunţarea la politica de austeritate promovată de fostul premier Mariano Rajoy.

Reamintim că liderul Partidului Popular a eşuat în încercarea de a forma o coaliţie de guvernare, după ce în alegerile parlamentare din 20 decembrie şi-a pierdut majoritatea absolută iar acum n-a găsit parteneri şi-a depus mandatul. Toate celelalte partide mari - PSOE, Podemos şi Ciudadanos - au refuzat colaborarea cu acesta.
După alegeri, Parlamentul spaniol se află într-o situaţie de blocaj, pentru că nici dreapta şi nici stânga nu au o majoritate, iar disponibilitatea de a coopera este redusă.
”Fie vom avea un guvern minoritar al Partidului Popular, cu abţinerea PSOE la formarea sa, sau se va ajunge din nou la alegeri. Avem în prezent un bloc de stânga PSOE-Podemos (159 de locuri) şi unul de dreapta PP-Ciudadanos (163 de locuri), cam la fel de puternice în Parlament. Există un echilibru, dar şi un blocaj. Numărul necesar de locuri pentru o majoritate absolută este de 176 din 350. Niciunul dintre cele două blocuri nu întruneşte acest număr şi colaborarea este dificilă”, îmi explică Pol Morillas, cercetător specializat pe Europa la think-tank-ul spaniol CIDOB într-un interviu acordat Epoch Times.
Prognoza sa, potrivit căreia în sistemul multipartit coaliţiile de guvernare vor fi foarte greu de format, s-a îndeplinit. În prezent, Podemos încearcă să deblocheze situaţia, propunându-le socialiştilor să guverneze împreună, dar o asemenea asociere ar avea nevoie şi de partide regionale mai mici pentru a întruni majoritatea. Socialiştii însă resping dreptul la autodeterminare al catalanilor în chestiunea separării de Spania, cerută de Podemos.
”Podemos şi Socialiştii nu au împreună suficiente locuri pentru a forma o majoritate. Ei ar avea nevoie de sprijinul unor partide regionale catalane de stânga pro-independenţă, dar acest fapt face coaliţia foarte improbabilă. Aceste formaţiuni cer ruperea Cataloniei de Spania, iar PSOE se opune”, puncta Pol Morillas.
Reamintim că în prezent regele Felipe al VI-lea organizează consultări cu partidele intrate în Parlament pentru a ieşi din situaţia de blocaj. Liderul PSOE, Pedro Sanchez, s-a declarat deschis la negocieri cu Podemos.

Podemos şi Socialiştii nu au împreună suficiente locuri pentru a forma o majoritate. Ei ar avea nevoie de sprijinul unor partide regionale catalane de stânga pro-independenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor