Regele Mihai se luptă cu Guvernul în instanţă

După ce, printr-o simplă hotărâre de Guvern, Majestatea Sa Regele Mihai a fost deposedat de şase hectare din domeniul de la Săvârşin, acesta şi-a căutat dreptatea în instanţă. Dosarul său, în care cere anularea hotărârii respective, s-a plimbat în decursul a cinci ani pe mesele mai multor judecători - de la Judecătoria Lipova, la Tribunalul Arad, Curtea de Apel Timişoara şi Curtea Supremă, după care a ajuns din nou la Curtea de Apel Timişoara, unde procesul se rejudecă.
Andrei Pricopie
18.09.2014

alte articole

Regele Mihai I (wikipedia.org)
Andrei Pricopie
18.09.2014

După ce, printr-o simplă hotărâre de Guvern, Majestatea Sa Regele Mihai a fost deposedat de şase hectare din domeniul de la Săvârşin, acesta şi-a căutat dreptatea în instanţă. Dosarul său, în care cere anularea hotărârii respective, s-a plimbat în decursul a cinci ani pe mesele mai multor judecători - de la Judecătoria Lipova, la Tribunalul Arad, Curtea de Apel Timişoara şi Curtea Supremă, după care a ajuns din nou la Curtea de Apel Timişoara, unde procesul se rejudecă, potrivit adevărul.ro.

Avocaţii Regelui le-au cerut magistraţilor să constate ilegalitatea punctului din Hotărârea de Guvern prin care un teren de 60.000 de metri pătraţi din domeniul de la Săvârşin, aparţinând Regelui, a fost trecut în proprietatea Statului.

Devenit proprietarul terenului în 1944, Regele a evidenţiat că Guvernul, fără să aibă niciun titlu valabil, a trecut terenul în proprietatea Statului în baza unei simple Hotărâri de Guvern care inventariază bunurile din patrimoniul public.

"Simpla includere într-o listă de inventar a unui bun nu îl plasează în mod automat în domeniul public al Statului, astfel că dispoziţiile procedurale din Legea 213/1998 care se referă la centralizarea bunurilor din domeniul public al Statului de către Ministerul Finanţelor sunt irelevante sub aspectul modului de dobândire a proprietăţii", se precizează în întâmpinarea depusă în proces de avocaţii Regelui.

Pe fondul procesului judecat la Curtea de Apel Timişoara, judecătorii i-au dat câştig de cauză Regelui Mihai şi au anulat prevederile din respectiva hotărâre de Guvern, însă Guvernul nu s-a lăsat şi a făcut recurs la Curtea Supremă, invocând o serie de vicii de procedură. Mai exact, Guvernul a susţinut că nu i-au fost comunicate o serie de documente necesare formulării apărării.

Ulterior, Curtea Supremă a admis recursul Guvernului, a casat sentinţa Curţii de Apel Timişoara şi a trimis înapoi dosarul pentru rejudecare.

"Instanţa de fond nu s-a asigurat de respectarea acestor drepturi/principii (n.r. dreptul la apărare invocat de Guvern) şi în acest mod s-a creat autorităţii emitente Guvernul României o evidentă vătămare, cu atât mai mult cu cât aceasta nu a fost parte în litigiul de fond în care a fost invocată excepţia, vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin casarea sentinţei şi trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiaşi instanţe, respectându-se astfel şi principiul dublului grad de jurisdicţie", au arătat judecătorii Curţii Supreme.

Lupta regelui cu Guvernul continuă astfel la Curtea de Apel, după ce magistraţii Înaltei Curţi au decis să retrimită dosarul la această instanţă spre rejudecare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor