Regele Juan Carlos operat din nou

Regele Juan Carlos.
Regele Juan Carlos. (PEDRO ARMESTRE / AFP / Getty Images)

Regele Juan Carlos al Spaniei a fost operat marţi seara, pentru a opta oară, în ultimii doi ani. Intervenţia chirurgicală s-a finalizat cu succes. Regele, în vârstă de 75 de ani, a ajuns pe masa chirurgilor după o complicată infecţie la şoldul stâng şi va mai fi operat încă o dată, în mai puţin de opt săptămâni. Juan Carlos va putea merge normal abia peste 14 săptămâni, au informat marţi seară medicii care l-au operat pe suveran.

Operaţia regelui Spaniei a început ieri seară, ora 21 şi a durat peste două ore. Având în vedere gravitatea infecţiei, medicii au preferat să îl opereze pe rege în două etape, a declarat după operaţie dr Miguel Cabanela, medicul care l-a operat pe suveran (împreună cu medicul american Robert Trousdale).

În cele opt săptămâni premergătoare viitoarei operaţii, regele va beneficia de o proteză temporară fixată de medici, care îi vor permite regelui Juan Carlos să aibă "un anumit nivel de activitate". Pentru a preveni răspândirea infecţiei, monarhul va primi tratament antibiotic intravenos.

Următoarea intervenţie chirurgicală pe care o va suferi regele va avea un grad de risc mai redus decât cea de marţi, au informat medicii, care mai estimează ca Juan Carlos va putea merge normal în circa şase săptămâni după a doua intervenţie.

Juan Carlos a fost operat din cauza unei infectării "foarte rare a protezei" ce i-a fost fixată la şoldul stâng în noiembrie 2012. Medicii au eludat întrebările legate de cauza care ar fi putut genera acest tip "foarte rar" de infecţie.

"Ar însemna să facem speculaţii şi nu este ştiinţific să speculăm", a răspuns el.

Juan Carlos a fost deja operat în noiembrie 2012 la şoldul stâng, la care suferă de artroză, iar medicii i-au inserat o proteză.

La sfârşitul lunii aprilie 2012, suveranul spaniol a fost operat şi la şoldul drept, din cauza unei luxaţii.

Cu puţină vreme înainte de luxaţie, regele suferise o fractură în timp ce participa la o vânătoare de elefanţi în Botswana. Ca urmare a accidentului, chirurgii au fost nevoiti să îi implanteze regelului, pe 14 aprilie, o proteză la şoldul drept.

Regele nu a avut parte de compasiune pentru problemele medicale cauzate de vânătoarea de elefanţi. Dimpotrivă, vacanţa costisitoare a suveranului, în timp ce Spania se confruntă cu o criză economică majoră, i-a iritat pe spanioli.

Reacţia populară l-a determinat pe Juan Carlos să îşi prezinte scuze în mod public în faţa întregii ţări, un gest fără precedent în istoria monarhiei spaniole.

Problemele de sănătate repetate ale regelui Juan Carlos care de doi ani şi jumătate este într-o eternă recuperare după operaţiile pe care ele-a suferit îi fac pe mulţi spanioli să se întrebe dacă nu ar fi timpul ca regele să abdice în favoarea prinţului Felipe, în floarea vârstei, la 45 de ani, urmând exemplul regelui Belgiei, care a abdicat în această vară în favoarea fiului său.

Juan Carlos respinge însă posibilitatea unei abdicări, cel puţin momentan. Regele s-a urcat pe tron în 1975, şi a preluat conducerea ţării la două zile după moartea generalului Francisco Franco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe